Evropská komise nařídila Googlu, aby přerušil podnikání s digitální reklamou

ČTK ČTK
14. 6. 2023 13:42
Evropská komise nařídila Googlu, aby přerušil podnikání s digitální reklamou

Evropská komise (EK) nařídila americké internetové společnosti Google, aby přerušila svůj lukrativní byznys s digitální reklamou. Znamená to, že Google může být nucen prodat část svého podnikání, aby uklidnil obavy antimonopolního orgánu z narušení hospodářské soutěže, informovala agentura Reuters. Komise to dnes uvedla v tiskové zprávě. Google s názorem komise nesouhlasí.

Evropská komise je exekutivním orgánem Evropské unie a má rozsáhlé pravomoci. Mimo jiné plní roli unijního antimonopolního úřadu. Případ Googlu začala vyšetřovat před dvěma lety. Google patří do skupiny Alphabet.

"Společnost shromažďuje uživatelská data, prodává reklamní prostor a působí jako prostředník pro on-line reklamu," uvedla eurokomisařka Margrethe Vestagerová, která je zodpovědná za spravedlivou hospodářskou soutěž. Google je tedy zastoupen téměř na všech úrovních odvětví adtech. "Obáváme se, že Google mohl využít svého postavení na trhu k upřednostnění vlastních zprostředkovatelských služeb," řekla Vestagerová.

 

Právě se děje

Další zprávy