Ekologům vadí chystaná vyhláška o lesích. Neřeší skomírající smrky

ČTK ČTK
17. 5. 2018 15:02
Ekologům vadí, že vyhláška nic nemění na převažující výsadbě smrků, které jsou citlivé na sucho a kůrovce a v současnosti se potýkají s rozsáhlou kalamitou.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Petr Dohnal

Praha - Ekologové z Hnutí Duha kritizují chystanou změnu ve vyhlášce ministerstva zemědělství, která se týká i druhové skladby lesů. Vadí jim, že vyhláška nic nemění na převažující výsadbě smrků. Smrkové lesy jsou nejvíce citlivé na sucho a také na kůrovce a v současnosti se potýkají s rozsáhlou kalamitou, kterou ministerstvo životního prostředí označuje za ekologickou katastrofu.

Od změny ve vyhlášce si ekologové slibovali přísnější kritéria na to, kde se smí vysazovat smrky a v jakém množství. To, že návrh ministerstva zemědělství tuto věc nemění, považují za skandální. "Ministerstvo zemědělství chce dál ponechat smrk jako hlavní dřevinu i v oblastech středních nadmořských výšek, kde podle vědeckých modelů bude hynout, a dokonce i tam, kde se již nyní smrkové porosty plošně rozpadají," uvedlo Hnutí Duha.

Vyhláška pouze uvádí, že v některých polohách je pěstování smrku velmi rizikové, úplně ho ale nezakazuje. "Například v Nízkém Jeseníku, kde smrkové porosty hynou na velkých plochách, umožňuje návrh vyhlášky znovu zasadit 75 procent smrků. Ty se tam již také na čerstvých holinách hromadně sázejí," sdělili ekologové.

Za lepší řešení by považovali, aby přímo ve vyhlášce byl zakotvený vyšší podíl stromů, které jsou odolnější, jako jsou buky nebo duby. "Namísto většího podílu našich přirozených druhů stromů ministerstvo doplňuje rizikové smrky a borovice stejně rizikovými exotickými dřevinami," uvedl Jaromír Bláha, expert na ochranu lesů z Hnutí Duha.

Návrh vyhlášky je nyní v mezirezortním řízení, kde se k němu budou vyjadřovat další instituce. Podle důvodové zprávy návrh "aktivně reaguje na aktuální potřeby lesnického hospodaření v souvislosti s měnícími se přírodními podmínkami v důsledku avizované klimatické změny a potřebou implementace adaptačních opatření."

 

Právě se děje

Další zprávy