Dva provozy v Liberty Ostrava má od října financovat firma Jaroslava Strnada

ČTK ČTK
20. 8. 2024 10:43
Dva provozy v Liberty Ostrava má od října financovat firma Jaroslava Strnada

Rourovnu a válcovnu plochých výrobků ve zkrachovalé huti Liberty Ostrava by od října měla financovat společnost Vítkovice Machinery Trade ze skupiny CE Industries miliardáře Jaroslava Strnada. Po intenzivních jednáních podala nejvýhodnější nabídku mezi zájemci o tollingové a úvěrové financování a insolvenční správce Liberty Šimon Peták ji doporučil prozatímnímu věřitelskému výboru. Zachovat to má až dva tisíce pracovních míst ve výrobních a obslužných provozech. Insolvenční správce uvedl v úterý. Reakci odborů ČTK zjišťuje.

"Toto zásadní rozhodnutí dle našich analýz bude mít za následek úsporu nákladů a zvýšení hodnoty majetkové podstaty celkově v řádu nejméně stamilionů, spíše však nižších miliard korun, a udržení až dva tisíce pracovních míst. Celý náš tým pracoval na maximum a díky tomu můžeme v takto krátkém čase zodpovědně rozhodnout o tom, že druhovýroba v závodech 15 (rourovna) a 16 (válcovna) bude obnovena," uvedl Peták.

Při tollingovém způsobu financování tollingová společnost pořizuje materiál, poskytuje ho výrobci a za zpracování mu dává odměnu. Insolvenční správce nyní bude s Vítkovice Machinery Trade dojednávat smluvní podmínky. Spolu s tollingovým financováním Liberty dále formou úvěru získá prostředky na výplaty zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy