Důvěra v českou ekonomiku v červenci klesla, vývoj ovlivnil nedostatek materiálů

ČTK ČTK
26. 7. 2021 9:57
Důvěra v českou ekonomiku v červenci klesla, vývoj ovlivnil nedostatek materiálů

Důvěra v českou ekonomiku v červenci po třech měsících růstu klesla. Proti červnu se snížila o 4,3 bodu na 99,7 bodu, informoval na svém webu Český statistický úřad (ČSÚ). Podle něj za poklesem celkové důvěry stojí nedostatek a zdražování materiálu a zařízení v průmyslu. Důvěra přitom klesla nejen u podnikatelů, ale i u spotřebitelů. V meziročním srovnání jsou všechny hodnoty vyšší.

U spotřebitelů se důvěra v ekonomiku v prvním prázdninovém měsíci meziměsíčně snížila o 3,6 bodu na hodnotu 101,9 a u podnikatelů o 4,4 bodu na 99,3 bodu.

Podle vedoucího oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiřího Obsta podniky vnímají nedostatek a rostoucí ceny vstupních materiálů a zařízení v průmyslu jakou významnou bariéru své činnosti. "V dotčených odvětvích zpomaluje výroba a výrazně se zvyšují zásoby nedokončených výrobků. V reakci na to se mírně snížil počet průmyslových podniků očekávajících růst výrobní činnosti v nadcházejícím období," uvedl Obst. Spotřebitelé se pak výrazně obávají dalšího zdražení, což začínají vnímat i jako jeden z možných faktorů ohrožujících celkovou ekonomickou situaci i jejich vlastní finanční situaci, doplnila Silvie Vyplašilová z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

 

Právě se děje

Další zprávy