CzechToll má blízko k dvěma zakázkám v novém mýtném systému na Slovensku

ČTK ČTK
9. 8. 2023 15:52
CzechToll má blízko k dvěma zakázkám v novém mýtném systému na Slovensku

Česká společnost CzechToll podala nejvýhodnější nabídku ve dvou soutěžích v souvislosti s vybudováním nového mýtného systému na Slovensku. Oznámil to dnes správce slovenských dálnic NDS. Tendr na klíčovou část příštího mýtného systému opakovaně prodloužily námitky neúspěšného uchazeče. Od nového systému si Bratislava slibuje výrazné snížení nákladů na jeho provoz oproti současnému stavu, ve kterém výběr mýta zajišťuje společnost SkyToll. Ta stejně jako CzechToll, který provozuje mýtný systém v České republice, patří do skupiny ITIS Holding.

NDS potřetí v řadě označila CzechToll za vítěze soutěže na vybudování mýtného systému formou dodávky na klíč do vlastnictví státu. Předchozí dvě rozhodnutí NDS o vítězi tohoto tendru zrušil úřad, který dohlíží na veřejné zakázky. CzechToll předložil nabídku za 13,7 milionu eur (332 milionů Kč) bez daně z přidané hodnoty (DPH), což představuje zhruba třetinu původně odhadované hodnoty zakázky.

CzechToll podle NDS předložil nejvýhodnější nabídku také na mýtné služby. Tato zakázka zahrnuje kromě jiného dodávky palubních jednotek a jejich distribuci pro dopravce, stejně jako zajištění zákaznických míst. CzechToll žádá za zakázku 28,7 milionu eur (696 milionů Kč) bez DPH; NDS původně počítala s tím, že za ni zaplatí 49,9 milionu eur (1,21 miliardy Kč).

Slovenský ministr dopravy Pavol Lančarič dnes novinářům řekl, že nový mýtný systém by mohl začít fungovat v srpnu nebo září příštího roku. Bratislava kromě toho chystá zavedení evropské služby elektronického mýtného (EETS), která umožňuje platit mýtné ve více zemích na základě jedné palubní jednotky a smlouvy s jedním poskytovatelem EETS.

 

Právě se děje

Další zprávy