Čtyři miliony za metr čtvereční. Nejdražší byt Asie je v Hongkongu, stál 1,8 miliardy

ČTK ČTK
10. 11. 2021 16:21
Nejdražší byt v Asii se nachází v hongkongské čtvrti The Peak. Má rozlohu 442 metrů čtverečních a prodal se za 640 milionů hongkongských dolarů (1,8 miliardy Kč), což vychází asi na čtyři miliony korun za jeden metr čtvereční.
Luxusní rezidence na hongkongské hoře Mount Nicholson.
Luxusní rezidence na hongkongské hoře Mount Nicholson. | Foto: Wheelock Properties

Podle agentury Bloomberg byt se třemi parkovacími místy v luxusní rezidenci na hoře Mount Nicholson prodaly společnosti Wharf Holdings a Nan Fung Development. Dříve prvenství držel devět měsíců také byt v Hongkongu, v němž metr čtvereční vyšel v přepočtu zhruba na 3,9 milionu Kč.

Luxusní rezidence na hongkongské hoře Mount Nicholson.
Luxusní rezidence na hongkongské hoře Mount Nicholson. | Foto: Wheelock Properties

Nejnovější rekord ukazuje, že trh s luxusním bydlením ve městě, které už tak patří k nejdražším na světě, stále roste. Podle společnosti Colliers International dosáhly celkové transakce za 12 měsíců do letošního června objemu 12,8 miliardy hongkongských dolarů. To je více než dvojnásobek částky z předchozího roku.

Ceny luxusních nemovitostí tam ve druhé polovině roku vzrostou asi o tři procenta, a to díky silné poptávce klientů z pevninské Číny i od bohatých místních obyvatel, odhaduje Colliers.

Nejdražšími evropskými městy z hlediska ceny za metr čtvereční bytu letos v prvním čtvrtletí byly podle serveru Statista Londýn, Ženeva, Curych, Lucemburk a Paříž. Praha se v tomto žebříčku nachází na 38. místě jako první město z někdejšího východního bloku. Další je Brno na 47. místě.

Průměrná cena nového bytu v Praze 1 se v červenci a srpnu podle společnosti Deloitte a jejího Develop Indexu vyšplhala na 205 000 Kč za metr čtvereční. Tato pražská část tak byla nejdražší ze všech. Průměrná cena nového bytu v Praze pak činila 133 800 Kč za metr čtvereční.

Statistic: Average cost of an apartment in Europe in the 1st quarter 2021, by city (in euros per square meter) | Statista
Find more statistics at Statista
 

Právě se děje

Další zprávy