Českým mlékárnám rostou náklady, jejich svaz předpokládá zdražení mléčných výrobků

ČTK ČTK
8. 9. 2021 14:29
Českým mlékárnám rostou náklady, jejich svaz předpokládá zdražení mléčných výrobků

Mlékárnám v Česku stoupají náklady kvůli zdražování obalů, energií a pohonných hmot. Farmáři volají po růstu nákupních cen mléka, řekl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček na dnešní tiskové konferenci v Přibyslavi. Předpokládá, že v dohledné době dojde u mlékárenských výrobků k určitému navýšení spotřebitelských cen, kupříkladu u másla, i když se tomu zatím brání obchodníci.

"Tlak obchodních řetězců je velký, ale nicméně je potřeba počítat s tím, že v té dohledné době k nějakému navýšení cen spotřebitelských výrobků dojde," řekl Kopáček. Koronavirová epidemie loni podle něj ovlivnila prodej mléčných výrobků pozitivně. Mlékárny sice ztratily část odbytu kvůli zavírání jídelen a restaurací, ale víc prodaly v obchodech. Letos už podle něj mají méně důvodů k optimismu.

"Pociťujeme obrovský tlak na zvyšování cen vstupů," potvrdil Miloš Kvasnička, jednatel Mlékárny Polná. Cena mléka podle něj zatím tolik neroste. Zdražuje hlavně obalový materiál, jako jsou kartony, fólie, etikety a mzdové náklady. V mlékárně vyrábějící sýry pracuje 54 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy