České dráhy posílí před Vánoci dálkové vlaky o několik tisíc míst

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
21. 12. 2021 13:14
Nejvíce posilových vozů přidají České dráhy na linkách expresů z Prahy na Ostravsko, východ Moravy a dále na Slovensko. Delší soupravy ale pojedou i do ostatních směrů z hlavního města. Dráhy zároveň vyčlení záložní vozy pro operativní posílení nejvytíženějších spojů. Vlaky průběžně posiluje i RegioJet.
Foto: Ludvík Hradilek

České dráhy plánují navýšit kapacitu spojů zejména těsně před Štědrým dnem, tedy ve středu a ve čtvrtek. Posílí tak prakticky všechny expresní a rychlíkové linky vyjíždějící z Prahy.

Nejvíce míst přibude na linkách Ex1 Praha-Ostrava-Polsko/Slovensko a Ex2 Praha-Olomouc-Vsetín-Slovensko. Posílené budou například i vlaky na trasách z Prahy do Českých Budějovic, Chebu, Hradce Králové, Havlíčkova Brodu a Brna či na lince z Plzně přes České Budějovice do Brna. Posílené vlaky budou jezdit i po Novém roce.

Během samotných vánočních svátků bude provoz vlaků mírně omezen. Na Štědrý den bude okolo 18. až 19. hodiny postupně provoz většiny regionálních i některých dálkových vlaků utlumen, například z Prahy hlavního nádraží do Českých Budějovic, do Plzně nebo Ústí nad Labem.

V sobotu 25. prosince pojedou vlaky také podle svátečních jízdních řádů, klasický sváteční provoz začne mezi šestou a sedmou hodinou ráno. Podle svátečních jízdních řádů pojedou vlaky také 26. prosince na druhý svátek vánoční. 

Posilové vozy průběžně přidává také RegioJet. "Do provozu nasadíme veškeré vozy, které máme k dispozici, tak, abychom uspokojili zvýšenou poptávku po cestování," podotkl mluvčí Aleš Ondrůj. Také u RegioJetu budou některé spoje během Štědrého večera a následujícího rána omezeny.

Další dopravce - Leo Expres - posílení neplánuje. "O cestování v době vánočních svátků je každoročně velký zájem a vlaky bývají v tuto část roku velmi vytížené. Nicméně je stále možno zakoupit jízdenky i na tyto frekventované dny. V našich vlacích, které mají pevně stanovaný počet míst k sezení, se cestujícím nemůže stát, že by byli i při velkém zájmu namačkáni. Přidávání dalších vlakových spojů neplánuje," uvedl mluvčí společnosti Emil Sedlařík.

Jako každý rok společnost omezuje spoje na Štědrý den večer a 25. prosince ráno. Stejně tak dochází k omezení spojů večer 31. prosince a ráno na Nový rok. "U našich autobusových spojů mezi Košicemi a Mukačevem, které navazují dvakrát denně na vlaky z Prahy a zpět, jsme již několikrát přistoupili k navýšení počtu autobusů a další navýšení plánujeme v období Vánočních svátků," dodává Sedlařík. 

 

Právě se děje

Další zprávy