Česká Telefónica je na prodej, hledá se kupec

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
14. 10. 2013 16:22
Španělské společnosti pomáhají finanční obři Goldman Sachs a Société Générale.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Madrid - Španělská společnost Telefónica připravuje prodej své české části. S odvoláním na tři dobře obeznámené zdroje o tom informuje agentura Bloomberg.

Telefónice pomáhají podle agentury s hledáním vhodného kupce pro její 69procentní podíl v české Telefónice finanční obři Goldman Sachs a Société Générale. Všechny tyto instituce odmítly informace Bloombergu jakkoli komentovat, mezi oslovenými byla i česká část firmy.

Ta by se podle odhadů španělského analytika Andrese Bolumburu z Banco de Sabadell měla prodávat za zhruba tři miliardy eur, což odpovídá zhruba 75 miliardám korun.

Bloomberg dále připomíná, že se v souvislosti s Telefónikou již nějaký čas hovoří o zájmu skupiny PPF Petra Kellnera, která v září odmítla účast v aukci kmitočtů Českého telekomunikačního úřadu z důvodu, který tyto spekulace dále přiživil. Úřad totiž účastníkům aukce zakazuje na dalších 15 let vzájemné slučování.

"Vydaná zpráva je podporou pro momentální tržní vývoj akcie, za klíčovou ale považujeme případnou úroveň prodejní ceny. Za potenciální prodej majoritního podílu v Telefónice CR neočekáváme platbu významné prémie, pokud vůbec nějaké. Z našeho pohledu by se jevila skupina PPF jako nejpravděpodobnější kupec v tuto chvíli," uvedl analytik Patria Direct Tomáš Tomčány.

Akcie Telefóniky na pražské burze reagovala na zprávu pozitivně a nyní přidává více jak šest procent a je na ceně zhruba 323 korun za kus. Celý rok 2013 se její cena pohybovala mezi 250 a 330 korunami, kam spadla z předchozí úrovně, když ještě před rokem byla nad úrovní 400 korun.

Z dalších možných zájemců agentura ukazuje na ruského miliardáře Vladimira Jevtušenkova, který ovládá finanční skupinu AFK Sistěma, a který v červenci prohlásil, že hledá možné akvizice na různých trzích, mezi které zařadil i Česko.

 

Právě se děje

Další zprávy