Česká kina mají za sebou rekordní rok. Přežila krizi a opatrně mluví o zdražení

Michal Šenk Michal Šenk
5. 4. 2016 7:56
Rok 2015 byl pro česká kina úspěšný. Největší provozovatelé zvažují zdražení vstupenek, hlavně v důsledku nových investic. Hrozbou ale zůstává pirátství nebo konkurence televizí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha – Provozovatelé kin mají za sebou velmi dobrý rok. Tržby loni dosáhly rekordních 1,67 miliardy korun a přišlo téměř 13 milionů návštěvníků, což je nejvíce od roku 2010. Přestože to před pěti lety vypadalo na soumrak celého odvětví, dnes je situace optimističtější. Síť více než 600 kin v Česku zůstává v přepočtu na obyvatele jednou z nejhustších v celé Evropě.

"V letech ekonomické krize byla cena vstupenek zejména pro lidi v malých městech vysoká, ale teď se zase začalo do kina chodit," říká tajemník Unie filmových distributorů Jaroslav Pecka.

Důvodů rostoucího zájmu je více. Podle provozovatelů kin a filmových distribučních společností je tím hlavním to, že trh dokázal najít cesty k mladším návštěvníkům. "Mezi filmy v distribuci například stále častěji nacházíme animáky, komiksy − příběhy blízké dnešní počítačové generaci," všímá si Pecka.

Průměrná cena vstupenky:

Polsko 126 Kč
Česko 129 Kč
Maďarsko 141 Kč
USA 184 Kč
Německo 224 Kč

Mladí lidé kolem 18 let jsou nejpočetnější skupinou mezi návštěvníky, což by mělo kinům dál nahrávat. Konkrétně v Česku i díky tomu, že dorůstají silné ročníky "dětí Husákových dětí".

Pomáhá zatím i digitalizace. Relativně nižší náročnost na toto promítání oproti klasickému kotouči zvýšila dostupnost filmů pro jednotlivá kina. To navíc podpořily systémy dotací na digitalizaci, čímž se do hry vrátila i řada městských kin, která před lety skončila.

Digitalizace ale může výhledově přinést také zdražování cen vstupenek. "Uvažujeme nad zdražením. Některá naše kina jsou v provozu už patnáct let, vyžadují investice," upozorňuje ředitel multikin CineStar Jan Bradáč. "Zejména digitální projekční technologie mají kratší životnost oproti dříve používaným analogovým a jejich opravy i obnovování vyžadují šestimístné částky," vysvětluje Bradáč, který zároveň řídí distribuční společnost Falcon. O zdražování opatrně mluví i společnosti CinemArt a Aerofilms.

Nejnavštěvovanější filmy roku 2015 v Česku:

Název Počet diváků Tržby
1. Mimoni 830 000 110 mil. Kč
2. Padesát odstínů šedi 557 000 78 mil. Kč
3. Star Wars: Síla se probouzí 478 000 75 mil. Kč

Poznámka: Star Wars se promítají i v roce 2016, v tabulce jsou jen čísla za loňský rok.

Velká kina, od nichž se odvíjí hodnota vstupenek na celém trhu, v posledních letech upravovala ceny jen kosmeticky. Soustředila se více na úspory v nákladech. Poslední nové multikino vyrostlo v Teplicích v roce 2014. Příští rok se chystá otevření nového multiplexu IGY v Českých Budějovicích. V roce 2017 by mělo začít fungovat i nové, podle plánů investorů největší multikino v Česku v rozšířeném obchodním centru Chodov v Praze.

Hrozbou pro provozovatele kin zůstává pirátské sdílení a stahování filmů přes internet a také rostoucí konkurence televizí. Televize jsou stále častěji koproducenty filmů a díky tomu si nárokují dřívější uvedení televizních premiér.

 

Právě se děje

Další zprávy