Známí regulovaní nájemníci zas 'visí'

Tomáš Fránek
14. 12. 2006 16:10
Praha/Brno - Jana Brejchová, Pavel Kavánek nebo Zdeněk Tůma. Jména těchto lidí se vrátila na internet, protože bydleli nebo stále žijí v bytech s regulovaným nájmem.
Herečka Jana Brejchová
Herečka Jana Brejchová | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Hnutí na obranu majitelů realit, které sdružuje část majitelů domů v Česku, po téměř roce a půl znovu zveřejnilo na webu úřady zakázaný a pokutovaný seznam politiků, státních úředníků a soudců, kteří žili nebo ještě žijí v bytech s regulovaným nájemným.

Za tento seznam už sdružení, jež vede italský podnikatel Girolamo Giormani, dostalo za "nevybíravý zásah do soukromí lidí" od Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 550 tisíc korun, jednu z nejvyšších, kterou úřad za narušení soukromí uložil.

Městský soud v Praze nyní ale zrušil rozhodnutí předsedy úřadu chránícího soukromá data a vrátil mu případ k novému posouzení.

Na zveřejněném seznamu jsou jména předsedy Sdružení nájemníků Stanislava Křečka, guvernéra centrální banky Zdeňka Tůmy, šéfa ČSOB Pavla Kavánka, soudců Vrchního, obvodních a městského soudu v Praze, devatenácti nynějších i bývalých poslanců a senátorů, několika pražských zastupitelů včetně starosty Prahy 5 Milana Jančíka nebo herečky Jany Brejchové.

Proti tomu, že se ocitl na seznamu, se ohradil guvernér centrální banky Zdeněk Tůma.

"Pokud jsem stále na takovém seznamu, pak jde o nepravdivou informaci. Na zmíněný byt ani manželka (samozřejmě ani já) již dávno smlouvu nemáme. V současné době bydlíme ve služebním bytě (za který ČNB platím nájem), kromě toho máme byt v osobním vlastnictví. Mýlka mohla vzniknout tím, ze jsem se zatím nedostal k tomu, abych se přehlásil, proto je mé trvalé bydliště zřejmě nadále registrováno na bývalé adrese. Hned začátkem roku vyřeším i přehlášeni trvalého bydliště," uvedl Tůma.

Proti svému jménu na seznamu se ohradil také poslanec Evropského parlamentu Jan Zahradil. Ten nyní bydlí v bytě, který má v osobním vlastnictví a požádal Hnutí na obranu majitelů nemovitostí, aby ho ze seznamu vyškrtlo, zástupci hnutí to odmítli.

Podle Zahradila svědčí o tom, že seznam je napravdivý také to, že na něm je uveden bývalý poslanec Jiří Patočka, který ale před dvěma roky zemřel. 

Seznam se rozroste

A přesto, že zástupci úřadu tvrdí, že soud případ vrátil z procesních důvodů a stále platí prvostupňové rozhodnutí o pokutě, Hnutí na obranu majitelů realit znovu seznam zveřejnilo na své adrese www.homr.cz.

"Z rozhodnutí soudu jasně vyplývá, že pokuta neplatí a úřad musí rozhodnout znovu. Soud nařídil úřadu taky zaplatit soudní výlohy převyšující 4 tisíce korun," řekl Aktuálně.cz Girolamo Giormani.

Podle něj lidé mají právo vědět, kdo bydlel nebo dál bydlí v bytech s regulovaným nájemným. "Ty byty jsou určeny pro sociálně slabé, a ne pro lidi, kteří je nepotřebují," uvedl Girolamo Giormani.

Ten chce seznam i nadále rozšiřovat a v případě, že ho úřad bude znovu pokutovat, tak se žalobou obrátit až na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Úřad může přitom za seznamy dát pokutu až do výše 10 milionů korun. Za opakované zveřejnění pak sdružení hrozí pokuta až do výše 20 milionů korun.

Na nyní zveřejněném seznamu je více jak padesát lidí, hnutí u každého jména zveřejnilo bydliště a odkazy na to, jaké další nemovitosti tito lidé vlastní.

Guvernér centrální banky Zdeněk Tůma
Guvernér centrální banky Zdeněk Tůma | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Agresivní průnik do soukromí

Úřad na ochranu osobních údajů označil původní zveřejnění seznamů za nezákonný krok.

Kontrolory na webové stránky poslaly stížnosti lidoveckého poslance Vladimíra Říhy a dalších dvou lidí ze seznamu, kteří protestovali, že kromě jmen nájemníků regulovaných bytů zveřejnil i jejich bydliště, rodná čísla a odkaz na jejich nemovitosti.

"Sdružování veřejných databází pro účely jiné, než ke kterým slouží původně, zákon nepřipouští. Může to způsobit agresivní průnik do soukromí osob," zdůvodnila rozhodnutí úřadu jeho mluvčí Hana Štěpánková.

"Hnutí si kombinovalo údaje z různých evidencí, které získávalo různým způsobem za účelem určité dehonestace. Vybíralo si lidi známé nebo populární. Využívalo údaje z evidencí pro jiné účely, než pro které evidence byla zřízena. To zákon prostě nepovoluje," uvedl dřívější předseda úřadu Karel Neuwirt, který o pokutě rozhodl.

Podle úřadu jde o velmi důležitý spor. "Úřad přivítal, že dojde k soudnímu přezkumu a že vznikne svého druhu precedenční judikát," dodala už dříve Štěpánková.

 

Právě se děje

Další zprávy