Za justiční palác padla pokuta

Tomáš Fránek
23. 1. 2007 10:40
Brno - Ministerstvo spravedlnosti dostalo pokutu. Úřad porušil zákon při výběru firmy, která má provozovat nově otevřený Justiční palác v Praze.

Jde o nedávno nově otevřený justiční areál Na Míčánkách, který stát přišel na více než 2,5 miliardy korun.

Jde už o několikátý problém, který výstavbu a fungování tohoto areálu provází.

Nízká pokuta za milionovou zakázku

Porušení zákona nyní v souvislosti s provozem areálu objevil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Ten dal ministerstvu spravedlnosti pokutu ve výši 20 tisíc korun za to, že úřad porušil zákon při zadání zakázky na zajištění organizace provozování areálu.

Fakta

  • Justiční palác byl otevřen 30. října loňského roku.
  • Areál vznikl rekonstrukcí tří historických budov v místech bývalých Kasáren Jana Roháče z Dubé a výstavbou nového šestipatrového objektu ve středové části areálu.
  • Stavba trvala přes tři roky.
  • V celém komplexu je 98 soudních síní, 38 speciálních místností pro utajené výslechy, má také 30 vazebních cel, dražební sál nebo odbornou knihovnu.
  • Například jídelna pro zaměstnance soudů a státních zastupitelství má kapacitu až 1200 jídel denně.

Jde o zakázku, která vítězné firmě přinese více než sto milionů korun.

Ministerstvo o zakázce rozhodlo v době, kdy úřadu šéfoval ministr Pavel Němec.

Zájem o ni mělo dvanáct firem. Osm uchazečů ministerstvo vyloučilo a zbylé čtyři vyzvalo k podání nabídek. Zakázku získala vyškovská firma Staeg, stížnost antimonopolnímu úřadu podala společnost Skanska Facilities Management. Úřad nakonec ale celý případ šetřil z vlastního rozhodnutí.

Společnosti Skanska pak ministerstvo zakázku přidělilo, firma Staeg totiž smlouvu s ministerstvem nepodepsala. A ministerstvo nakonec rozhodlo, že výběrové řízení na zakázku za 104 miliony korun vypíše znovu.

Antimonopolní úřad zjistil, že zákon byl porušen - ministerstvo totiž mělo oslovit kvůli podání nabídky nejméně pět firem. "Ministerstvo bylo povinno zadání veřejné zakázky zrušit a zvolit jiný způsob zadání veřejné zakázky," uvedl úřad ve svém rozhodnutí.

Úřad mohl za porušení zákona uložit pokutu až ve výši tří milionů korun.

Nakonec ji ale výrazně snížil s tím, že jde o první takové pochybení ministerstva

Projekt a materiál

Nejvyšší kontrolní úřad ovšem už dříve shledal, že stavba celého komplexu, (kde jsou nyní soudy a státní zastupitelství ze čtyř pražských obvodů s tisícem zaměstnanců), stála zhruba o 290 milionů korun více, než bylo plánováno.

Podle NKÚ chyba nastala v samém počátku investičního záměru - nebyl totiž vypracován kvalitní a finančně vhodný projekt.

Kontroloři uvedli, že při zpracování projektu nebylo jednoznačně řečeno, kolik má být jednacích síní nebo jaké má být vybavení objektu.

Policie v Karlových Varech navíc zjišťuje, zda při výstavbě paláce nebyl podvodně použit neodpovídající materiál.

Materiál totiž způsobil nadměrné smršťování povrchů části budovy, jejich praskání a kroucení. Škoda, která kvůli tomu vznikla dodavatelské firmě Mabo Systém Group Karlovy Vary, je odhadována na téměř 20 milionů korun.

Nadnárodní společnost Basf ale odmítla, že by její dceřiná firma z Chrudimi, která dodávala materiál společnosti Mabo, jakkoliv pochybila.

 

Právě se děje

Další zprávy