Větrníky na Klínovci? Čtyři nevadí, pět už ano

Tomáš Fránek
24. 7. 2007 23:35
Podle posudků projekt nepoškodí krajinu
Takhle se loni stavěla větrná elektrárna v Břežanech na Znojemsku.
Takhle se loni stavěla větrná elektrárna v Břežanech na Znojemsku. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Větrný park na nejvyšším vrcholu Krušných Hor Klínovci nenaruší krajinný ráz a nebude mít výrazný vliv na chráněná území. Hluk větrníků by navíc neměl překročit povolené normy.

Takové jsou závěry expertů v odborné studii, kterou si nechal zpracovat investor projektu větrného parku na 1244 vysokém Klínovci, společnost Anew. Ta usiluje o povolení úřadů pro výstavbu stožárů.

Projekt větrného parku na Klínovci je v Česku unikátní, zatím nikde nestojí větrníky na nejvyšším vrcholu některého českého pohoří.

Jeden navíc je problém

Výstavba větrného parku se ale nelíbí obcím v okolí Klínovce - a to jak na české, tak německé straně hranice. Proti jsou i ekologové.

Dále čtěte
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podle posudků zpracovaných odbornými firmami se však většinou nemají čeho obávat. Především varianta výstavby čtyř (asi sto metrů vysokých) elektráren by měla být téměř bez problémů. Varianta s pěti větrníky už je podle odborníků mnohem kontroverznější.

Pět větrných elektráren by totiž mělo negativní vliv na krajinný ráz Krušných hor, jeden z větrníků by stál přímo ve vrcholových partiích Klínovce.

"Z hlediska obou variant je nutno jednoznačně doporučit výstavbu čtyř větrných elektráren, která zachovává roli Klínovce s telekomunikační věží jako dominanty krajiny," uvedla v posudku společnost G.L.I z Pelhřimova.

Firma ve svém posudku uvedla, že výstavba větrných elektráren na Klínovci, kde už jsou vybudovány sjezdovky, lanovky i další větrné elektrárny v podhůří, není z hlediska krajinného rázu problematická, nebude mít vliv na chráněná územní nebo historická centra Jáchymova nebo Horní Blatné.

Šedé bez reklam

Odborníci také doporučují, aby větrníky zůstaly natřeny našedo a nebyly na nich žádné reklamy, aby všechny sítě byly vedeny kabely v zemi a celý areál elektráren neohradil plot.

Ani další odborné posudku nezjistily, že by klínovecký větrný park měl mít výrazně negativní vliv na lidi a přírodu.

Větrná elektrárna
Větrná elektrárna | Foto: ČEZ

Hluk z elektráren by neměl ohrožovat lidi bydlící v blízkosti parku, na noční provoz doporučují odborníci omezit výkon elektráren.

Trpět by neměla ani příroda a zvířata, za výrazně lepší i v tomto případě označili odborníci variantu ze čtyřmi větrníky.

"Provoz větrného parku Klínovec nebude mít v případě řádného uskutečnění zmírňujících a kompenzačních opatření významný negativní vliv na stanoviště a druhy evropsky významných lokalit a ptačích oblastí soustavy NATURA 2000," uvedl v posudku Adam Véle.

Na Klínovci fouká

Ten doporučil, aby se v případě zahájení provozu elektráren dlouhodobě sledoval jejich vliv na přírodu i živočichy.
Klínovec vysoký 1244 metrů si firma vybrala proto, že to je jedno z míst, kde je v Krušných horách nejvyšší průměrná rychlost větru. Výši investice firma zatím nesdělila, náklady na výstavbu jednoho stožáru se ale pohybují v řádu desítek až stovek milionů korun.

"V lokalitě lze očekávat průměrnou roční rychlost větru 9,11 m/s ve výšce osmdesáti metrů. Větrný potenciál patří do nejvyšší kategorie hodnocení z hlediska území Krušných hor," uvedla firma v žádosti o posouzení vlivu na životní prostředí, kterou má deník Aktuálně.cz k dispozici.

 

Právě se děje

Další zprávy