V Evropě se nám letos nedařilo, oznámil Carrefour

Tereza Holanová Tereza Holanová
19. 1. 2012 13:40
Tržby podržela pouze poptávka v Latinské Americe a v Asii, uvedl druhý největší obchodní řetězec
Foto: Karel Toman

Paříž - Francouzská skupina Carrefour hlásí, že zisk za rok 2011 bude až o pětinu nižší, než čekala. Druhý největší maloobchodní řetězec ve světě doplatil především na pokles nákupů v Evropě. Ve čtvrtek to uvedli zástupci společnosti.

Plánovaný zisk má být o 15 až 20 procent nižší, než skupina plánovala. Vedení Carrefouru neupravilo své očekávání poprvé, už během loňského roku zhoršilo svůj odhad pětkrát.

Prodeje v Evropě klesly

Podle předběžných výsledků skupina loni vydělala 91,5 miliardy euro. Tržby za poslední čtvrtletí minulého roku by měly činit 24,15 miliardy euro, zatím co o rok dříve to bylo 27,12 miliardy euro.

Tržby ale podpořila hlavně poptávka v Asii a Latinské Americe, kde se meziročně prodeje zvýšily o 2,8, respektive 6,8 procenta.

Na svém evropském trhu, kde se uskutečňuje 70 procent všech prodejů, se Carrefour potýkal s propadem spotřeby. Celkové tržby v západní Evropě meziročně klesly o více než 4 procenta, ve Španělsku nebo Itálii se snížily o 7,5 procenta.

Nové prodejny změnu nepřinesly

Jak uvedl finanční ředitel společnosti Pierre-Jean Sivignon, zákazníky se řetězec snažil po celý rok nalákat na nižší ceny, úspěch této strategie se však podle něj dostaví až po delší době.

Kromě toho společnost loni ve Francii, Španělsku, Itálii, Řecku a Belgii představila 82 nových prodejen Carrefour Planet, které jsou prostornější a zboží je v nich organizované jinak než v klasických hypermarketech.

Tento koncept však zásadní úspěch také nepřinesl. Jak zástupci skupiny uvedli, vedení v nejbližší době prověří, zda se změna v jednotlivých zemích vyplatila, nebo ne.

Carrefour je největší retailovou skupinou v Evropě. Globálně zaujímá druhé místo, na první příčce se nadále drží americký řetězec Wal-Mart. Francouzská společnost působí ve 32 zemích, kde provozuje více než 9 500 prodejen.
 

 

Právě se děje

Další zprávy