Hospodaření státu skončilo v únoru schodkem 22 miliard

Veronika Skálová Veronika Skálová
1. 3. 2011 14:02
Schodek rozpočtu je o 12 miliard vyšší než před rokem.
Ministr financí Miroslav Kalousek.
Ministr financí Miroslav Kalousek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - O dvanáct miliard korun vyšší než před rokem byl na konci února schodek státní pokladny. Ten k poslednímu únorovému dni dosáhl 22,8 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí.

Důvodem vyššího schodku je mírné snížení příjmů státního rozpočtu a zvýšení výdajů ve srovnání s rokem 2010.

"Hospodaření státního rozpočtu skončilo na konci února 2011 schodkem ve výši 22,8 miliardy korun, což je proti stejnému období roku 2010 výsledek horší o 12,2 miliardy. Negativně na tento výsledek působily zejména na straně příjmů meziročně nižší transfery přijaté od EU a Národního a na straně výdajů o 8,1 miliardy korun meziročně vyšší kapitálové výdaje," uvedlo ministerstvo ve zprávě.

Celkové příjmy rozpočtu dosáhly v únoru 157,7 miliard korun, byly tak o 4,3 miliardy a tedy 2,6 procenta nižší než o rok dřív. "Na meziročním poklesu se podílely především transfery přijaté od EU a Národního fondu, které byly meziročně nižší o 5,1 miliardy korun," uvedlo ministerstvo.

Naopak výdaje státní kasy v únoru stouply na celkovou výši 180,5 miliardy korun. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2010 jsou o osm miliard korun a tedy 4,6 procenta výš.

Největší položku na seznamu výdajů představovaly sociální dávky, které představují skoro 38 procent všech výdajů rozpočtu. Stát na nich vyplatil o 3,6 procenta víc než před rokem.

 

 

Právě se děje

Další zprávy