Nakladatelé se bouří proti vyšší DPH, hrozí brakem

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 2. 2011 17:50
Nakladatelé tvrdí: Pokud bude DPH na knihy 19%, řada kvalitních titulů nevyjde
Frankfurtský knižní veletrh.
Frankfurtský knižní veletrh. | Foto: Reuters

Praha - Stoupne-li sazba daně z přidané hodnoty na jednotných 19 či 20 procent, jak o tom uvažuje vládní koalice kvůli penzijní reformě, knižní trh zaplaví brak a vystřídá kvalitní knížky.

Tvrdí to ve společném prohlášení tři velcí čeští nakladatelé, kteří tak reagují na vládní plány zvýšit sazbu DPH týkající se potravin, vstupenek, novin, bydlení, ale také knih. Ušetřeny mají být podle posledních vyjednávání  pouze léky a dodávky tepla.

"Doprovodným jevem zvýšení sazby DPH bude pokles celkového počtu prodaných výtisků. Mnoho titulů pak vůbec nebude možné vydat, neboť vydání knih je podmíněno minimálním počtem výtisků, na který potom zejména hodnotné tituly nedosáhnou," upozornili nakladatelé Martin Vopěnka, Michal Rybka a Pavel Nýč.

Ministerstvo financí se k plánům a jednáním ohledně jednotné sazby DPH nechce vyjadřovat. "Jednání stále probíhají, jejich průběh nekomentujeme. Veřejnost seznámíme až s finální verzí návrhu," uvedl Jakub Haas z tiskového oddělení ministerstva. 

Daně jako v Bulharsku

Nakladatelé zároveň porovnali, jak vysoké DPH nyní platí pro prodej knih v ostatních zemích Evropské unie. Už nyní, s desetiprocentní sazbou DPH, patří Česko k těm, kdo prodej knih zdaňují nejvíce.

Desetiprocentní daň platí jen v Rakousku a na Slovensku. V Německu například platí 7 procent DPH, v Nizozemí a Belgii 6 procent, v Itálii 4 procenta a ve Velké Británii a Irsku jsou knihy od DPH osvobozené úplně.

Pokud by však začala platit jednotná sazba daně z přidané hodnoty (nejčastěji se mluví o 19 procentech), dostali by se Češi na vrchol žebříčku zemí, které knihy zdaňují nejvíce. Konkrétně na třetí místo - za Bulharsko s 20 procenty DPH a Dánsko, kde platí jednotná sazba DPH 25 procent.

"Máme nakročeno na bulharskou cestu. Jistě, knižní trh zcela nezanikne. Mnohem spíš však přežije literatura komerční než literatura hodnotná. Hodnotná původní literatura pro děti, která vzhledem k vysokým vstupním nákladům živoří už dnes, zanikne zcela určitě," upozorňují nakladatelé.

Přínos státu? Možná 720 milionů, spíš nic

Upozornili také na to, že další zvýšení DPH rozhodně nedokážou česká nakladatelství a knihkupectví absorbovat, ostatně to udělala z velké části už po minulém zvýšení sazby DPH. Růst daně se tak odrazí na ceně knih.

Prodaných výtisků bude pravděpodobně ubývat, nastiňují vývoj nakladatelé. Obrat knižního trhu už nějakou dobu stagnuje, částka, kterou jsou lidé ochotní vydávat za knihy, se příliš nemění.

"Při odhadovaném obratu knižního trhu osm miliard se jedná (zisk státu z vyšší sazby daně - pozn. red.) o 720 milionů. Vzhledem k poklesu zisku nakladatelů se ale sníží odvody daně z příjmu. Část zaměstnanců přijde o práci, autoři a překladatelé o část honorářů, polygrafický průmysl o část zakázek. Výsledný dopad na státní rozpočet tak bude pravděpodobně nulový," vypočítali.

Cena? Pokles vzdělanosti

Hlavní dopady zvýšení DPH ale nejsou příliš dobře čísly měřitelné, upozorňují nakladatelé. V době, kdy si české děti vedou ve srovnání se svými vrstevníky v jiných zemích Evropy stále hůř, není dobré pasovat knihy na méně dostupné zboží.

"Knihy jsou už nyní zbytnou investicí, místem, kde lze šetřit. Pokud lidé chtějí něco na čtení, nejprve se jdou podívat do výprodejů a obchodů s levnými knihami, teprve potom do knihkupectví. I když by zvýšení DPH ve výsledné ceně knížky představovalo třeba dvacetikorunu, na žebříčku potřeb sestoupí knihy zase o pár příček dolů," myslí si majitel sítě knihkupectví Jan Kanzelsberger mladší.

Dodal, že sice podle něj není důvod k pesimistickým prognózám, ale trh s knihami zvýšení DPH jistě pocítí.

Výzva nakladatelů doputovala i k ministru kultury Jiřímu Besserovi. Ten přislíbil, že se na vládní úrovni pokusí pro knihy vyjednat lepší podmínky.

 

Právě se děje

Další zprávy