Všechno zdraží, vyšší DPH unikne jen sedm typů potravin

Petr Kučera ČTK Petr Kučera, ČTK
18. 2. 2011 13:00
Zvýšením snížené sazby DPH by se podle vlády měla zaplatit důchodová reforma
Foto: Ludvík Hradilek

Aktualizace ----------- * Doplnili jsme podrobnosti ke kompenzacím pro rodiče a seniory * Doplnili jsme infobox s přesným výčtem položek, které dostanou výjimku z 20% sazby DPH

Praha - Daň z přidané hodnoty se od příštího roku sjednotí na 20 procentech, shodli se na tom ekonomičtí ministři vlády. Nyní je snížená sazba DPH deset procent a základní 20 procent.

Výjimku dostanou jen vyjmenované základní potraviny. Jsou to chléb, mléko bez ostatních mléčných výrobků, brambory, syrová a nezpracovaná zelenina, nezpracované ryby, dětská mléčná výživa a potraviny pro pacienty s cukrovkou a dalšími metabolickými problémy.

Navzdory tomuto opatření zdraží celá řada položek, které jsou součástí každého rodinného rozpočtu. Nyní se snížená 10% sazba DPH vedle potravin vztahuje třeba na nealkoholické nápoje, hromadnou dopravu, léky, ubytovací služby, knihy, vstupné na kulturní akce, dětské pleny, dětské autosedačky, ale také vodu či teplo. Všechny tyto položky tedy zdraží.

Jednotnou sazbu DPH má v Evropské unii jen Dánsko, a to vysokých 25 procent.

Kompenzace pro rodiče a důchodce

Ministr dopravy za Věci veřejné Vít Bárta v ranním vysílání České televize zpochybnil, že by dohoda na důchodové reformě a změnách DPH byla definitivní. Podle něj je třeba ještě diskutovat například o mezigenerační spoluodpovědnosti a solidaritě, o zvýhodnění rodin s dětmi.

Co má zůstat ve snížené sazbě

  • chleba
  • brambory
  • mléko, ale nikoliv mléčné výrobky
  • zelenina v syrovém stavu
  • ryby (nezpracované)
  • dětská mléčná výživa
  • potraviny pro diabetiky, celiaky a fenylketonuriky (bezlepkovou dietu)

"Na dvoučlennou rodinu s dětmi by dopady zvýšení DPH měly být nulové, protože bychom měli zvýšit odpočet daně na dítě o 250 korun měsíčně, to znamená o 3000 korun za rok. Dvoučlenná rodina s dvěma dětmi, pokud alespoň jeden rodič pracuje, by díky tomu získala o 500 korun měsíčně více, tedy 6000 korun ročně," řekl Bárta

U důchodců je podle Věcí veřejných dohodnuta mimořádná valorizace, která pokryje zvýšení nákladů. Podrobnosti ale zatím politici nezveřejnili.

Zaplatí se reforma důchodů a ještě zbyde

DPH se mění v souvislosti s důchodovou reformou, na níž se ve čtvrtek ministři dohodli. Lidé mladší 35 let budou moci od roku 2013 dobrovolně převést tři procentní body ze svého sociálního pojištění na individuální účty u penzijních společností, ale jen pokud přidají i ze svého (podrobněji zde). Konečnou verzi návrhu má vláda projednat příští středu.

"Ze změn v DPH by měl stát získat zhruba 57 nebo 58 miliard ročně, které se použijí na řešení deficitu důchodového účtu," říká ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Podle Věcí veřejných si však reforma v podobě, v jaké byla představena ve čtvrtek večer, vyžádá v průběžném systému náklady 20 miliard korun, vyšší sleva na děti pak přijde na šest milionů.

Výnos z vyšší DPH přitom Věci veřejné odhadují na 65 miliard korun. Zbytek by měl jít na snížení deficitu státního rozpočtu, nikoliv tedy přímo na reformu.

Podle analytiků společnosti Next Finance není jisté, z kolika procent navýšení DPH výpadek důchodového systému pokryje. "Je možné, že se časem ukáže nesoulad mezi vyšším příjmem DPH a výpadkem průběžného systému. Poté bude nutno buď DPH opět změnit, anebo překalibrovat průběžný systém," uvedli ekonomové Next Finance.

Lídr opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka poznamenal, že k podobě reformy se strana obsáhleji vyjádří až poté, co budou jasné všechny podrobnosti. "Nesouhlasí se sjednocením DPH, neboť to povede ke zdražení potravin, léků, bydlení a celé řady dalších, sociálně citlivých položek," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy