Sněmovna bude schvalovat PPP

ČTK, eko
14. 11. 2005 14:31
Praha - Sněmovna bude schvalovat spolupráci veřejného a privátního sektoru.
Šéf sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) během schůze s místopředsedou lidovců Janem Kasalem (vlevo).
Šéf sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) během schůze s místopředsedou lidovců Janem Kasalem (vlevo). | Foto: Ondřej Besperát

Vládní návrh zákona o spolupráci veřejného a soukromého sektoru bude na nadcházející poslední řádné schůzi v roce schvalovat sněmovna.

Soukromé zdroje by mohly podle představ vlády financovat například dopravní stavby, projekty ve školství či sociální péči. Daňoví poplatníci by tak mohli získat lepší a kvalitnější služby za nižší náklady. Poslanci se sejdou v úterý 22. listopadu. Schůze by měla trvat minimálně tři týdny.

Takzvaný koncesní zákon, který uvedené záměry obsahuje, má posílit právní jistotu a vytvořit rámec pro projekty označované jako PPP tak, aby veřejné a soukromé subjekty získaly jasná pravidla spolupráce. Současně stanoví proceduru pro výběr koncesionáře, tedy dodavatele, a regulační mechanismy.

Jasně nastavené procesy schvalování zlepší podle ministerstva pro místní rozvoj průhlednost ve veřejném zadávání, a tím povedou k boji proti korupci. Přijetí zákona by mělo podle MMR podpořit i zahraniční investice. Zároveň se předpokládá, že navrhovaná úprava uspoří veřejné prostředky.

Argumentem pro spolupráci státu a soukromého sektoru je například to, že daňoví poplatníci mohou získat služby, které by jim veřejný sektor kvůli nedostatku kapacit nemohl zajistit. V rámci partnerství se také přesouvají rizika na soukromý sektor, tedy na subjekty, které mají obecně lepší schopnost řízení, uvádí ministerstvo.

Asociace pro podporu projektů partnerství veřejného a soukromého sektoru v České republice má však výhrady. Její předseda Marek Ditz již dříve uvedl, že by nebylo vhodné na soukromé firmy nahrnout veškerá rizika projektu, neboť by to vedlo k jeho prodražení. Pro soukromý sektor se podle Ditze nehodí ani projekty, které nemají ekonomickou návratnost.

K významným ustanovením navrhovaného koncesního zákona patří například to, že rozděluje koncesní projekty a smlouvy podle předpokládané hodnoty na významné a ostatní, uvedla mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Radka Burketová. Významné koncesní projekty a smlouvy, které přesahují 500 milionů korun, by měla schvalovat vláda. Významné projekty a smlouvy nad 250 milionů korun mají schvalovat kraje a hlavní město Praha. Významné projekty a smlouvy schvalované v pravomoci obcí jsou odstupňovány podle počtu obyvatel obce.

Koncesní projekty se zpravidla projektují na 15 až 20 let. Vyznačují se tím, že určitou míru rizika spojenou s provozem přenášejí na dodavatele. To je odlišuje od veřejných zakázek.

Účinnost zákona se předpokládá od 1. ledna 2006. Nelze ale vyloučit, že poslanci účinnost o několik měsíců posunou.

 

Právě se děje

Další zprávy