Šneci jdou v Česku na odbyt

Petr Havel
12. 3. 2006 0:00
Brno - Šnečí játra? Že by francouzská specialitka? Omyl, jediná firma na světě, která je vyrábí, působí v České republice.

A díky rostoucí poptávce po šnečích produktech hodlá rozšiřovat výrobu a poskytuje tak prostor pro vznik partnerských šnečích farem dodávajících surovinu pro finální potravinářské výrobky.

Podle marketingového zástupce společnosti Snailex Františka Kováče vyrábí v současné době firma ročně čtyři tuny šnečích produktů, kromě zmíněných jater také šnečí kaviár, paštiku, polévky a mražené šneky.

Oproti zahraniční konkurenci jsou přitom výrobky této domácí rodinné firmy o polovinu levnější.

Snailex má jednu vlastní šnečí farmu a s dalšími dvaceti producenty šneků, především z oblasti jižní Moravy, spolupracuje.

"Naše kapacita je naplněna zhruba z poloviny, počet spolupracujících farem by se klidně mohl rozšířit," konstatuje Kováč.

Chov šneků není podle jeho slov nijak nákladný, vše ale probíhá, stejně jako chov jiných hospodářských zvířat, pod přísným veterinárním dohledem. K samotnému chovu je třeba nevelký travnatý pozemek, šneky však lze chovat také v interiéru.

Speciální krmivo, chovné jedince a záruku odbytu poskytuje Snailex. Úspěšnost firmy je podle Kováče dána mimo jiné výběrem vhodného druhu šneků - jde o jedince druhu Helix Adera Maxima původem ze severní Afriky.

Šnečí maso je pro lidský organismus velmi prospěšné. Má totiž vysokou výživovou hodnotu, neboť obsahuje sedmnáct procent proteinů.

Protein je přitom potřebný k bílkovinným syntézám, přičemž tyto bílkoviny zabraňují ukládání cholesterolu a dokonce jej pomáhají vylučovat. A především šnečí maso je zcela dietní - obsah tuku v něm činí jen 0,8 procenta.

Autor je spolupracovníkem redakce

 

Právě se děje

Další zprávy