Slévárnu Zetor koupí společnost Scuvarna

ČTK, eko
15. 11. 2005 15:46
Brno - Slévárnu Zetor koupí za 30 milionů pražská společnost Scuvarna.

Společnost Slévárna Zetor, která je od letošního března v konkurzu, získá nového majitele. Vítězem výběrového řízení na prodej hutě, které dnes skončilo, se stala pražská firma Scuvarna, jež za továrnu nabídla 30 milionů korun. I když o slévárnu měly před časem zájem další dvě firmy, konečnou nabídku nakonec podala jen pražská společnost.

"Prodej slévárny považuji za úspěch. Věřím, že podnik bude Scuvarně předán do konce roku," řekl po vyhlášení soutěže na brněnském krajském soudu správce konkurzní podstaty zkrachovalé společnosti Michal Gruber. Vypořádání asi půlmiliardových dluhů slévárny bude úkolem konkurzního řízení - Scuvarna získá továrnu bez pohledávek. Přesto nového vlastníka čekají velké výdaje.

Podnik sice funguje, ale podle odborných odhadů bude nutné do modernizace jeho objektů a provozu investovat v následujících dvou letech 150 milionů až 200 milionů korun, uvedl správce. Scuvarna si toho je podle svého zástupce Michala Kašpara vědoma a o další provoz továrny stojí. Kašpar připustil, že část zaměstnanců slévárny zřejmě přijde o práci.

 

Právě se děje

Další zprávy