Schengen v praxi: Golf na obou stranách hranice

Tomáš Fránek
18. 12. 2007 14:05
Hrát se bude v Česku, zázemí bude v Rakousku
Foto: Sodexho

Znojmo - Přímo na hranici mezi Českem a Rakouskem u Hevlína na Znojemsku chce investor postavit na sedmdesáti hektarech jedno z největších golfových hřišť na Moravě.

Hřiště nemá být ojedinělé jenom svou velikostí (na jihu Moravy je tak velké hřiště jenom ve Slavkově), ale především tím, že unikátně využije i konec hranic v rámci Schengenského systému.

Tam, kde byly dráty

Hřiště v lokalitě Hevlín Laa má vyrůst přímo na hranicích, hrát se má na moravské části, zázemí pro golfisty s příjezdovými cestami, restaurací a parkovišti bude v Rakousku.

"Umístění golfového hřiště není náhodné. Golfový areál situovaný na území dvou států je unikátním projektem poukazujícím na čím dál více se sjednocující Evropu. Tam kde ještě před 20 lety stávaly bariéry z ostnatého drátu má vyrůst mezinárodní hřiště pro české i rakouské sportovce," uvedla v oznámení úřadům prostějovská společnost HB, která stojí za projektem.

Čtěte více
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Ve firmě mají podíl jak čeští, tak rakouští podnikatelé z lázeňského města Laa nedaleko společných hranic.

Na moravské straně hranice bude na zhruba 70 hektarech osmnáctijamkové golfového hřiště o celkové délce 6480 metrů.

"Součástí golfového areálu bude klubové a technické zázemí a parkoviště na území Spolkové republiky Rakousko," uvedla firma v oznámení.

Firma odhaduje, že v průměru navštíví hřiště přibližně 40 hráčů denně. Vzniknout by mělo 20 stálých pracovních míst například na údržbu hřiště, do administrativy, na recepci atd.

Pomoc pro region

Příliv hráčů golfu má pomoci celému regionu i přírodě. "Golfová hřiště v porovnání s ornou půdou přináší do krajiny stabilizační prvky a stávají se součástí územních systémů ekologické stability," uvedla firma v oznámení.

Česko je golfovým lídrem ve střední a východní Evropě. Už nyní tu lidé mohou hrát golf na asi devadesátce hřišť. Na Slovensku je hřišťí pět, v Polsku dvacet čtyři.

Počet registrovaných golfistů v Česku se blíží k třiceti tisícům. Na možnosti, které se u nás v oblasti golfu nabízí, láká turisty také státní agentura CzechTourism. Česko získalo i titul Neobjevená golfová destinace roku, který obdrželo loni na golfovém veletrhu ve španělské Marbelle.

 

Právě se děje

Další zprávy