Sazka na hazardu vydělala téměř dvě miliardy

Dušan Klimeš
3. 4. 2007 11:05
Největší loterie hlásí rekordní rok

Praha Největší sázková společnost v Česku loni dosáhla rekordního zisku. Tři čtvrtiny příjmů jí plynou z hazardu.

Čistý zisk 1,7 miliardy korun je pro Sazku rekordním a je o téměř 150 milionů vyšší než v roce 2005.

"Na základě výsledků hospodaření dosáhne odvod části výtěžku akcionářům za rok 2006 výše 966,8 milionu korun," uvedl generální ředitel Sazky Aleš Hušák.

Na občanská sdružení působící v tělovýchově tak podle něj půjde ještě více než předloni. A to i přesto, že se z tohoto koláče musela ukrojit čtvrtmiliardu na odvod daně z přidané hodnoty.

Výnosy nad deset miliard

Na výnosech si loni společnost připsala 10,3 miliardy korun. Sázkové a loterní hry přitom "do kasy" přinesly 7,9 miliardy, tedy tři čtvrtiny všech výnosů.

V červenci 2006 uskutečnila Sazka restrukturalizaci dluhopisů vydaných na mezinárodních finančních trzích v souvislosti s financováním výstavby víceúčelové Sazka Areny.

Emise, jejíž první splátku uhradila firma v lednu 2007, umožnila mimo jiné přechod od krátkodobého a střednědobého k dlouhodobému financování a optimalizaci poměru mezi dluhovou službou, odvody výtěžku a strukturou pro investory.

Akciová společnost Bestsport, majitel a provozovatel areny, hospodařila v roce 2006 se ziskem, který podle předběžných údajů překročí 100 milionů korun.

Největší, nejstarší...

Sazka vznikla v roce 1956, je největším provozovatelem loterií a největším nestátním poskytovatelem prostředků na veřejně prospěšné účely v České republice.

Celkem vytvořila Sazka v letech 1995 až 2006 zisk po zdanění ve výši 13,5 miliardy korun a na veřejně prospěšné účely především ve sportu a tělovýchově odvedla přes 11,1 miliardy korun. 

 

Právě se děje

Další zprávy