Průzkum: Stávku podporuje víc než polovina občanů

Veronika Skálová Veronika Skálová
5. 12. 2010 13:55
Odborový předák Jaroslav Zavadil nevyloučil ani generální stávku, rozhodne leden
Foto: Jan Langer

Praha - Stávku odborů, která 8. prosince zavře i některé školy, podporuje více než polovina obyvatel Česka. Osm procent dotázaných zvažuje, že se do stávky zapojí. V průzkumu pro diskusní pořad České televize Otázky Václava Moravce to zjistila agentura SC&C.

Agentura se ve čtvrtek a pátek dotazovala na stávku 600 osob.

Premiér Petr Nečas (ODS), který byl hlavním hostem pořadu, ovšem výsledky průzkumu zpochybnil. Akci oznámil za stávku pro stávku, která nemá žádný cíl.

"Neznám žádnou jinou vládu, která by s odbory vyjednávala tak jako my," konstatoval Nečas. Zároveň naznačil, že odbory se svou aktivitou snaží dohnat pokles členské základny, který nezastavila ani krize.

"Čím víc členů, tím více členských příspěvků," podotkl Nečas.

Zavadil: Generální stávku nevylučuji

Podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslava Zavadila se ale do konfederace hlásí stále více odborových svazů.

Průzkum SC&Ctaké zjistil, že důvěra v moc odborů je v Česku spíše podprůměrná. Schopnosti zastupovat zájmy svých členů nedůvěřuje 12 procent oslovených. "Odborům mají sklon více věřit ženy a mladší lidé," uvedla výzkumná ředitelka agentury SC&C Jana Hamanová.

Jednatřicet procent oslovených pak se stávkou nesouhlasí, a proto se jí nezúčastní.

Na přímý dotaz, zda odbory zvažují i generální stávku odpověděl Zavadil: "V lednu se bude rozhodovat o dalších krocích a z nich nevylučuji ani toto. Tečka."

 

Právě se děje

Další zprávy