Poláci chtějí koupit kus pražské burzy

djl
30. 10. 2007 10:55
GE Money Bank prodá svůj podíl

Varšava/Praha GE Money  Bank se chystá prodat svůj 6,5procentní podíl v Burze cenných papírů Praha (BCCP). S odvoláním na polský deník Parkiet to uvedly Hospodářské noviny.

I když GE Money Bank zatím informaci nepotvrdila, šéf Varšavské akciové burzy Ludvik Sobolewski agentuře Thomson Financial potvrdil, že se chystá podat nabídku na odkup akcií.

Nepřímo plánovaný prodej potvrdil i mluvčí pražské burzy Pavel Kovařík. "Neoficiálně jsme obdrželi informaci, že jeden z minoritních akcionářů hledá kupce pro svůj podíl. Podle našich informací byla nabídka několikrát odložena z důvodu neustále se měnících podmínek ze strany prodávajícího. V této věci nás nikdo nekontaktoval", sdělil mluvčí HN.

Kdyby se odprodej skutečně měl uskutečnit, musí to posvětit burzovní komora vedená ředitelem BCPP Petrem Koblicem.

Varšavská burza chce být středoevropským lídrem

Varšavská burza má výhodu v tom, že v Polsku musí ze zákona penzijní fondy uskutečnit 95 procent všech investic do akcií na polské burze. To jí dává určitý finanční základ.

Finanční analytici přiznávají, že vliv polské burzy skutečně roste a v budoucnu se tento růst pravděpodobně ještě zvýší. Poměr obchodovaných společností a tržní kapitalizace je však na obou burzách značně nepoměrný.

Zatímco ve Varšavě je obchodováno desetkrát více společností než v Praze (333:32), tržní kapitalizace je tam pouze 3,5krát vyšší. Konkrétně 245 300,67 milionů eur ve Varšavě oproti 72 407,00 v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy