Podniky mohou přispívat na důchody

čtk, eko
9. 11. 2005 12:40
Praha - Zahraniční firmy působící v ČR budou moci přispívat zaměstnancům do svých zaměstnaneckých fondů v zemích EU.

Umožní to návrh zákona, který schválila vláda. Této možnosti využijí podle odborníků firmy spíše v případě zahraničních pracovníků, protože českým zaměstnancům řada z nich již přispívá na státem podporované penzijní připojištění.

Příspěvky zaměstnavatelů placené institucím nebudou podléhat v ČR daňovému zvýhodnění. Příspěvky zaměstnaneckým fondům budou moci vedle zaměstnavatelů platit i zaměstnanci. Zákon nebude mít dopad na státní rozpočet ani na ostatní veřejné rozpočty, uvedla Kateřina Beránková z ministerstva práce a sociálních věcí, které návrh předložilo.

"Ohledně zájmu o zaměstnanecké připojištění jsem skeptik, protože o výhodnosti připojištění u kteréhokoliv českého penzijního fondu nemám nejmenší pochybnost," řekl Jaroslav Šulc z Vysoké školy finanční a správní. Penzijní připojištění je navíc spojené se státním příspěvkem. "Toto ví přes 700.000 českých zaměstnanců, kterým na jejich účet u penzijních fondů firmy přispívají a inkasují tak nemalé daňové úlevy," dodal.

Zahraniční firmy jsou zvyklé poskytovat připojištění svým zaměstnancům, podobně tomu začíná být i u českých subjektů, uvedl prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Pokud zaměstnávají české zaměstnance, pak je pro ně logicky i díky státnímu příspěvku výhodnější ukládat peníze do českých fondů. "Rozumím ale tomu, že v případě, kdy zde pracují jejich zaměstnanci ze zahraničí, pak budou přispívat do fondů v zemi původu," podotkl.

Petr Šafránek z Asociace finančních zprostředkovatelů soudí, že bude záležet na tom, jaké konkrétní podmínky zaměstnanecké fondy nabídnou. "Pokud by tyto fondy nabídly lepší podmínky a z hlediska státních odvodů byly podmínky stejné, může to skutečně vést k tomu, že zaměstnanci si budou sami přispívat na penzijní připojištění a vedle toho příspěvek zaměstnavatele půjde do firemního zaměstnaneckého fondu," poznamenal.

 

Právě se děje

Další zprávy