Podnikatelé utíkají do metropole

tsc
5. 12. 2007 13:30
Své sídlo do Prahy přesunulo na pět tisíc firem.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Téměř 5 tisíc podnikatelů si od začátku roku přesunulo sídlo do Prahy, jen ze středočeského kraje jich bylo téměř patnáct set. Vyplývá to z analýzy společnosti Office house.

"Mezi zásadní důvody kvůli kterým podnikatelé odchází do Prahy, patří především zajímavější obchodní příležitosti, které hlavní město nabízí a větší image a prestiž související s dobrou obchodní adresou," uvádí Adam Zvada, ředitel společnosti Office house.

Náklady na provoz firmy jsou však v Praze vysoké, mnoho firem proto využívá služeb společností, které se specializují na poskytování sídel pro firmy.

"Podnikatelé si v těchto případech umístí sídlo své firmy v business centru, kde si fyzicky nemusí pronajímat kancelář ani zaměstnávat sekretářku. Specializovaná firma jim zajistí příjem a přeposílání pošty, přijímá příchozí telefonní hovory, přebírá vzkazy, zajišťuje kontakt s veřejností," uvádí tisková zpráva.

Někteří podnikatelé také preferují anonymnější prostředí velkých měst, kde nejsou tolik vystaveni  pozornosti úřadů a konkurence. V loňském roce se do Prahy přesunulo 6303 podnikatelů.

 

Právě se děje

Další zprávy