Podezřelé losování končí půlmilionovou pokutou

Tomáš Fránek
2. 10. 2007 18:20
Jak byl vylosován Syner, viděly na webu statisíce lidí
Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina
Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina | Foto: Aktuálně.cz

Karlovy Vary/Brno - Karlovarský magistrát dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže půlmilionovou pokutu za porušení zákona při losování miliardové zakázky na výstavbu multifunkční haly ve městě.

Jde asi o nejznámější veřejnou zakázku v zemi - losování o miliardovou zakázku totiž zveřejnila opozice pod názvem "Možná přijde i kouzelník" na internetu a záznam už viděly stovky tisíc lidí.

Magistrát si pro organizaci výběrového řízení na výstavbu komplexu s halou vybral společnost Stormen. Ta si na losování najala další firmu, společnost Stone Block.

Podle představitelů těchto firem mohla za průtahy při losování tiskařská barva. Ta papírky s čísly slepila.

Vytažení prvních tří firem z osudí bylo přitom otázkou několika málo vteřin. Kartičku se sdružením firem Syner, Metrostav a Baustav vytáhl losovatel jako poslední až po usilovném lovení až za více než půl minuty.

"Zadavatel porušil zákon o veřejných zakázkách, když neprovedl transparentním způsobem omezení počtu zájemců pro účast v užším řízení," odůvodnil rozhodnutí šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina.

Celkově se o získání zakázky ucházelo šestnáct firem. Losem bylo určeno do finále pět, z nichž pak komise vybrala vítěznou firmu.

Tou se stalo sdružení firem Syner, Baustav a Metrostav.

Liberecká společnost Syner stojí za stavbou liberecké arény, která sloužila jako vzor pro karlovarskou arénu.

Vedení města tvrdí, že záznam není přesvědčivý.

"Jedna věc je, že je tady nějaký audiovizuální záznam. Víte dobře, že se s ním dá velmi dobře pracovat. Otázka lehkého časového zpomalení či něco podobného je naprosto běžný úkon. Víme to všichni," řekla před časem MF Dnes primátorka Karlových Varů Veronika Vlková.

Pecina má však jasno: "ÚOHS se ve správním řízení dále podrobně zabýval také videozáznamem losování, který je veřejně přístupný. Z něj je zřejmé, že osoba, která losování provedla, manipulovala s lístky v losovací nádobě. Losování, při němž losující osoba manipuluje s losovacími lístky, a to z jakýchkoli důvodů, nelze přitom označit za transparentní."

Samotné přezkoumání lístků nebylo podle úřadu možné, neboť magistrát je v průběhu správního řízení nepředložil a uvedl, že je nemá k dispozici.

"Nelze vyloučit pochybnosti o korektním průběhu losování ani to, že by v případě jiného losování prováděného při dodržení zákona byl k podání nabídky vyzván i jiný okruh uchazečů, z nichž některý mohl předložit výhodnější podmínky plnění veřejné zakázky," uvedl Pecina.

Půl milionová pokuta, proti které se může magistrát odvolat, patří mezi nejvyšší, které úřad udělil.

Magistrát v Karlových Varech se chce s rozhodnutím seznámit a teprve pak se rozhodne, zda se odvolá.

 

Právě se děje

Další zprávy