Odškodnění majitelů domů? Přehazovaná mezi úřady

Tomáš Fránek
20. 7. 2007 12:15
Majitelé musí státu předložit 4500 plných mocí
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Stát si už několik měsíců nedokáže poradit se žádostí majitelů domů o odškodnění kvůli regulovanému nájemnému, ministerstva si tak žádost čtyř a půl tisíců majitelů přehazují mezi sebou.

Žádosti o odškodnění už odmítlo řešit ministerstvo spravedlnosti, které se přitom tímto typem sporů o vyplacení náhrady za nesprávný postup úřadů zabývá.

Dokumenty tak putovaly na ministerstvo financí. "Žádost jsme obdrželi, nyní čekáme na to, až dostaneme dodatečné plné moci 4501 žadatelů," řekl deníku Aktuálně.cz mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Zdržování kvůli Štrasburku

Majitelé domů to považují za zdržovací taktiku, to deníku Aktuálně.cz potvrdil i zdroj ze státního úřadu, který jednání sleduje.

"Je to prostě čekání na to, jak rozhodne v případě regulovaného nájemného Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. V Česku je to politicky citlivá záležitost," uvedl zdroj.

Evropský soud, kde leží na čtyři tisíce stížností českých majitelů domů, už začal celý spor řešit, vybral si čtyři modelové případy, kterými se bude zabývat jako vzorovými.

Do 12. září mají české úřady čas vyjádřit se k jednotlivým žádostem. Celé řízení ale může trvat ještě další rok.

Majitelé domů stát už v březnu požádali o sto tisíc korun za každý rok a jednotlivý byt s regulovaným nájemným. A také deset tisíc eur pro každého majitele domu.

Neobvyklá žádost

Žádost od tak vysokého počtu lidí zatím stát neřešil.

Majitelé domů tvrdí, že byli a stále jsou kvůli regulaci nájemného poškozeni na svých právech a nemohou svobodně nakládat ze svým majetkem.

"Naopak jsou povinni ze svého dotovat nájemníky, kteří v domech měli takzvaně "přidělené" byty na základě rozhodnutí příslušných obecních úřadů," je napsáno v požadavku na náhradu škody.

Seznam těch, kteří chtějí, aby je stát odškodnil, je napsán na osmdesáti stranách. Kompletní přehled všech žadatelů se všemi údaji pak na ministerstvo putoval na 127 stranách.

Desítky tisíc bytů

Majitelé domů také v požadavku na náhradu škody přesně vyčíslili jak majetkovou, tak nemajetkovou újmu.

"Na základě statistických zjišťování došli poškození k závěru, že v průměru výše této škody činí 100 tisíc korun na jeden byt a rok regulovaného nájemného," uvedli.

Regulované nájemné se vztahuje na více než 700 tisíc bytů, což je téměř pětina bytového fondu. V roce 2010, kdy má deregulace nájmů skončit, má ve většině případů roční nájemné dosáhnout pěti procent z ceny nemovitosti.

 

Právě se děje

Další zprávy