Obuvnická velmoc Česko končí, další firma hlásí krach

Tomáš Fránek
15. 7. 2007 23:00
Velký tuzemský výrobce bot Albex jde do konkurzu

Brno - Obuvnických firem Česku stále ubývá, nedokáží odolat tlaku levné asijské konkurence. Problémy mají i velké firmy.

Krajský soud v Brně poslal do konkurzu společnost Albex, jednoho z největších tuzemských výrobců bot. 

Stovky lidí bez práce

Albex boty vyráběl v továrně ve Veselí nad Moravou a zaměstnával na tři sta lidí. Italští vlastníci Albexu výrobu přenesli na Slovensko, kde je levnější pracovní síla. Lidé ve Veselí nad Moravou definitivně přišli o práci, nezdařil se totiž ani pokus převzít výrobu Albexu jinou společností.

Další firma, Gastro Lux nevyplácela lidem peníze, ti dali hromadnou výpověď. Ve Znojmě zase výrobu skončila další obuvnická společnost Niebelung. Propustila všech dvě stě třicet zaměstnanců.

Jsou i výjimky, které jdou opačným směrem. Devadesát lidí se rozhodla přijmout firma HJV, která chce vyrábět boty pro italského partnera.

Boty se odrážejí ode dna

Krachy dalších obuvnických firem přichází v době, kdy se alespoň podařilo zastavit obří propad výroby bot v Česku. Zatímco v roce 1994 se v Česku jako v jedné z obuvnických velmocí vyrábělo přes třicet milionů párů bot a ještě v roce 2001 to bylo přes dvanáct milionů párů, za celý loňský rok to bylo už jenom pět milionů párů.

Obuv s propadlou stélkou vede ke vzniku ploché nohy a později k bolestivým otlakům, které můžou způsobit nemožnost chůze.
Obuv s propadlou stélkou vede ke vzniku ploché nohy a později k bolestivým otlakům, které můžou způsobit nemožnost chůze. | Foto: www.sxc.hu

To je jen o málo více než o rok dříve. V Česku nyní působí asi 30 větších obuvnických firem, zaměstnávají 4000 pracovníků. Ještě před pěti lety tento obor zaměstnával na deset tisíc lidí, většina velkých výrobců, jako byl Svit, BoPo nebo Sázavan, zkrachovala a nechala po sobě miliardové dluhy.

A pokud se některým výrobcům dařilo, tak jsou to producenti pracovních bot. Do této oblasti přichází i investoři ze zahraničí. Polská firma Protektor koupila za 2,67 milionu eur (zhruba 76 milionů korun) obuvnickou firmu Prabos plus ze Slavičína na Zlínsku. Prabos vyrábí pracovní, vojenskou či speciální obuv.

Stále roste dovoz bot, předloni se do země dovezlo asi 73 milionů párů, loni to už bylo 97 milionů párů v hodnotě 8,5 miliardy korun. Velká část dovezených bot přitom byla z Číny.

 

Právě se děje

Další zprávy