Nebezpečných výrobků rekordně přibývá, vedou hračky

Veronika Skálová Veronika Skálová
11. 2. 2009 7:20
Z obchodů v EU loni zmizelo přes 1500 výrobků

Brno - Zdraví nebo životu nebezpečné výrobky, před nimiž varuje evropský systém Rapex, jsou téměř z jedné třetiny původně určené dětem. Vyplývá to z analýzy údajů Evropské komise, kterou vypracovala mezinárodní advokátní kancelář Lovells.

"Počet nebezpečných výrobků stažených z prodeje v Evropské unii dosáhl v roce 2008 rekordní výše. Počet oznámení o závadnosti stoupl o patnáct procent, celkem jich bylo 1 546. Ze 30,7 procenta šlo o hračky a výrobky určené dětem," uvedl Miroslav Dubovský, partner Lovells v Praze.

Další v pořadí jsou elektrospotřebiče, kterých bylo mezi nebezpečnými výrobky 20,5 procenta, a motorová vozidla s 11,6 procentním podílem.

Je víc výrobků, nebo kontrol?

Čím dál více zdraví nebezpečných předmětů nachází každý rok i Česká obchodní inspekce. V loňském roce například zakázala prodej 134 výrobků. Z Česka do systému rychlého varování Rapex putovalo 30 oznámení.

"Podle počtu notifikací jsme na čtrnáctém místě ze třiceti členských států systému. České obchodní inspekci bylo adresováno celkem 1 090 notifikací, což představuje asi 91 každý měsíc. Ve srovnání s rokem 2007 jde o osmiprocentní nárůst," říká mluvčí obchodní inspekce Marek Ženkl.

Zároveň však upozornil, že ne všechny výrobky v systému Rapex se na českém trhu objevily. "Vada, která činí výrobek nebezpečným, se nemusí vyskytovat na všech výrobcích stejného typu a značky prodávaných v Evropské unii. Například v Německu je stažena z prodeje žehlička určitého typu, protože má příliš slabou přívodní šňůru. Stejná šňůra však byla použita pouze na jedné sérii výrobků, která se neprodává nikde jinde," vysvětluje.

Stoupající počet hlášení v systému Rapex, jehož součástí je Česká republika od roku 2004, nemusí znamenat ani to, že se na trhu vyskytuje větší množství nebezpečných výrobků. "Je to spíš známka toho, že jich je víc odhaleno. Zásluhu na tom má nejen systém varování, ale i podněty od spotřebitelů," dodal mluvčí.

Nejvíc nebezpečí pochází z Číny

Podle analýzy je Evropská unie územím s nejpřísnějšími pravidly ohledně nebezpečných výrobků. Například ve srovnání se Spojenými státy je v Evropské unii podáváno dvakrát víc hlášení o nebezpečných výrobcích.

Převážná část stažených výrobků přitom v Evropské unii nebyla vyrobena. Polovina předmětů označených za nebezpečné v letech 2005 až 2008 pocházela z Číny, přesně 51,8 procenta. S velkým odstupem následuje Německo se 7,5 procenty a Itálie se 3,6 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy