Na západě Čech se třese země. Pro pojišťovny ale málo

vk
8. 11. 2008 13:32
Na výplatu pojistného by musely být otřesy silnější
Takové zemětřesení v Česku nezažijete
Takové zemětřesení v Česku nezažijete | Foto: Reuters

Karlovy Vary - Lidé, kterým zemětřesení na západě Čech poškodilo majetek, nemají nárok na peníze od pojišťoven.

A to přesto, že nejsilnější otřesy země dosáhly 4,3 stupně Richterovy škály a pojištění někteří z poškozených mají.

V Karlových Varech například zemětřesení s velkou  pravděpodobností narušilo statiku třípatrového domu v Anglické ulici natolik, že se jeho obyvatelé musí vystěhovat. Praskliny ve zdech domů zaznamenali i lidé v obci Šindelová.

Jiná stupnice

Podle měřítek pojišťoven se však zatím země zatřásla málo. "Zemětřesení je jedním z mnoha rizik, která standardně kryje každé naše pojištění domácnosti, staveb i rekreačních objektů," řekl mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.

Na zemětřesení tak platí pojištění bez ohledu na to, zda se jedná o dům nový, starý, malý nebo velký.

"Pojišťovna může evidovat pojistnou událost, pokud otřesy zemského povrchu vyvolané pohybem v zemské kůře dosáhnou alespoň šestého stupně dvanáctistupňové mezinárodní makroseismické stupnice MSK-64," dodal mluvčí největší pojišťovny na trhu s tím, že tato stupnice není totožná s běžně používanou Richterovou škálou.

Budova České pojišťovny na ulici Spálená 14 v Praze.
Budova České pojišťovny na ulici Spálená 14 v Praze. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Podle Bálka zatím otřesy v Karlovarském kraji šesti stupňů MSK-64 nedosáhly, a proto Česká pojišťovna z této oblasti neeviduje žádnou pojistnou událost.

Stejný názor mají i zástupci dalších pojišťoven.

"Naši klienti si většinou pojištění proti zemětřesení sjednávají jako pojištění sdruženého rizika živelných pohrom, které je součástí zhruba poloviny všech pojistek majetku. Zatímco škody napáchané těmito živly u nás byly v minulých letech likvidovány ve velkém rozsahu, naši pracovníci si nevzpomínají na žádný případ, kdy by likvidovali pojistnou událost ze zemětřesení," uvedla mluvčí Allianz pojišťovny Pavla Paseková.

Chebsko už to zažilo

"Vzhledem k faktu, že pojistné plnění se vyplácí až od šestého stupně MSK stupnice, neproběhly žádné likvidace ani u nás," potvrdíla Kateřina Bílá z pojišťovny Generali.

Podle Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR udává MSK-64 sílu vodorovného zrychlení na povrchu.

Pokud dosáhne zemětřesení šestého stupně MSK-64, mohou se u chatrnějších budov objevit vážnější škody v podobě trhlin ve zdech, opadávání omítky, poškození komínů nebo klouzání střešní krytiny.

Hodnoty 7 MSK-64 u nás dosáhlo zemětřesení naposledy v roce 1985 na Chebsku. "To ale neznamená, že bylo sedm stupňů na Richterově škále. Kdyby to tak bylo, padaly by domy," řekl Jan Zedník z Geofyzikálního ústavu.

 

Právě se děje

Další zprávy