Na silnicích přibylo 40 tisíc aut, nejvíc škodovek

čtk, eko
9. 5. 2007 17:30
Za čtvrtletí vzrostl počet nových aut o osm procent
Foto: Škoda Auto

Praha - Čeští řidiči si od začátku roku do konce dubna pořídili přes 42 tisíc nových osobních aut. To je o osm procent více než za stejné období loni. Nejvíc bylo tradičně škodovek.

Jejich podíl ale mírně klesl. Oproti loňsku jich bylo o zhruba o pět stovek méně. Největší tuzemská automobilka tak letos za první kvartál prodala přes 15 600 vozů.

Vyplývá to z aktuální statistiky Svazu dovozců aut. 

Druhý za nejoblíbenější Škodovkou skončil v kategorii osobních vozů Renault, který prodal 2 681 aut, a třetí příčka patří Volkswagenu s 2 354 prodanými vozy. Jen zhruba o dvacet vozů méně prodal Peugeot.  

Prodej náklaďáků a autobusů klesl

Více než osobních aut přibylo lehkých užitkových vozů. Jejich prodej se zvýšil o čtvrtinu na 17 588 aut. 

V této kategorii skončila s téměř čtyřmi tisíci vozy opět Škoda. Za ní se umístil Volkswagen s prodejem 2 040 automobilů. Následuje Ford s prodejem 1 963 automobilů.

Prodej nákladních aut naopak do dubna poklesl o více než pětinu na 3 255 vozů. Nejvíce, 554 aut, prodal Mercedes Benz, následovala Scania, která prodala o osm vozidel méně, a třetí skončil MAN s odbytem 513 aut.

Pokles zaznamenal i trh autobusů. Jejich prodej se snížil o 29 procent na 221 vozů. Nejlépe se vedlo domácí značce SOR, která prodala 60 autobusů, následovaly Irisbus s prodejem 51 vozů a Karosa, která prodala 18 autobusů.

 

Právě se děje

Další zprávy