Myši v pražském pekařství a prošlé maso. Nové kontroly

Petr Kučera Tomáš Fránek, Petr Kučera
15. 3. 2013 16:23
Veterináři nařídili stáhnout a zlikvidovat kilogramy špatného masa a uzenin
Stopy po hlodavcích v pekařství Ječmínek u stanice metra Luka
Stopy po hlodavcích v pekařství Ječmínek u stanice metra Luka | Foto: SZPI

Brno, Praha -  Stopy po činnosti hlodavců a myší trus objevila potravinářská inspekce v pekařství Ječmínek u stanice pražského metra Luka na trase B. Zakázala proto užívání prostor k prodeji.

"Kontrola se uskutečnila 14. března," upřesnil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Stopy po činnosti hlodavců a myší trus inspekce zjistila podle mluvčího Pavla Kopřivy v celé ploše provozovny, mimo jiné uvnitř chladící vitríny s nebalenými cukrářskými a lahůdkářskými výrobky, které provozovatel nabízel k prodeji, v lednici se surovinami pro výrobu potravin, na prodejním stojanu s preclíky, na chladících a mrazících zařízeních, v krabičce s čajovými sáčky a v přepravce se starším pečivem.

Provozovatel pekařství - společnost MIMO Bohemia - navíc následující den v uvedené prodejně opět zahájil činnost, aniž požádal příslušný inspektorát o uvolnění zákazu.

"Dopustil se tak přestupku porušení uloženého opatření a bude s ním zahájeno správní řízení," dodal Kopřiva.

Prošlé i plesnivé maso

Nové výsledky kontrol oznámila v pátek i Státní veterinární správa. Ta objevila v obchodech po celé republice desítky kilogramů prošlého masa a uzenin a také plesnivý uzený bok.

Například v Hustopečích nabízeli v prodejně více než osm kilogramů baleného hovězího masa pět dní po vypršení doby použitelnosti. Zhruba stejné množství uzenin a uzené kýty nařídili veterináři odstranit ve Frenštátě pod Radhoštěm.

„Přes čtyři kila prošlých špekáčků bylo nařízeno zlikvidovat v Pardubicích. A v prodejně u Litomyšle se stejné nařízení týkalo téměř čtyř kilogramů, v Bohumíně více než 18 kilogramů tepelně opracovaných výrobků (uzenin) v Bohumíně," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben bez bližšího upřesnění konkrétních prodejen.

Inspektoři objevili také maloobchodní prodejnu v Brumově-Bylnici, kde vyráběli potraviny bez registrace. „Zjistili zde téměř 20 kilogramů výrobků bez dodacích listů a bez správného označení. Bylo zahájeno správní řízení za účelem uložení pokuty," uvedl Duben.

V provozovně ve Studené v Jihočeském kraji veterináři zjistili nadlimitní obsah tuku a podlimitní obsah čistých svalových bílkovin u salámu Herkules a u Loveckého salámu. Uložili pokutu a nařídili neprodlené stažení předmětných partií z obchodní sítě.

V prodejně v Bernarticích u Milevska objevili inspektoři 1,37 kilogramů plesnivého uzeného boku. Nařídili výrobek zlikvidovat. Veterinární inspektoři také stáhli z prodeje více než tři tuny salámů. Obsahovaly totiž více tuku a méně masa než bylo deklarováno. Výrobci ze Studené v Jihočeském kraji byla ve správním řízení navržena zhruba desetitisícová pokuta.

Konina zatím není

Veterináři také pokračují v kontrolách výrobků, ve kterých by mohlo být koňské maso.

Evropská komise požaduje v Česku vyšetřit minimálně 100 vzorků výrobků na přítomnost koňské DNA a nejméně pět vzorků koňského masa na stanovení léku fenylbutazonu, který je zakázán používat u potravinových zvířat.

„V rámci celoevropské koordinované akce, která probíhá od prvního března, jsme již odebrali 94 vzorků. Doposud byl zjištěn jeden pozitivní vzorek v produktu Lasagne Bolognese z Lucemburska. Na fenylbutazon bylo odebráno již osm vzorků a zatím nemáme žádné pozitivní zjištění," uvedl Duben.

Plesnivé salámy v litvínovské prodejně Zava
Plesnivé salámy v litvínovské prodejně Zava | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Nejvyšší tresty pro Tesco a Albert. Máme seznam pokut
Vinium zaplatí pokutu za klamání, potvrdil soud
Restaurace, které nejvíc šidily. Máme nový seznam pokut
 

Právě se děje

Další zprávy