Morava přilákala další investory: Francouze a Korejce

Tomáš Fránek
24. 5. 2007 0:00
Za 15 měsíců sever Moravy přilákal 57 miliard korun
Investory přitahuje hlavně továrna Hyundai
Investory přitahuje hlavně továrna Hyundai | Foto: Reuters

Infobox

Na severu Moravy se rozhodlo podnikat nebo už podniká 170 zahraničních investorů z 28 zemí. Největší zastoupení mají společnosti z automobilového průmyslu.

Do kraje zamířili také investoři ze stavebnictví, elektroniky, hutnictví, chemie či farmacie.

Automobilových výrobců a jejich subdodavatelů je v kraji celkem 29. Strojírenských zahraničních investorů jsou dvě desítky. Stavebních firem je sedm.

Nejvíc firem přišlo z Německa. Dalších 11 investorů je z Polska, jimž patří šestiprocentní podíl. Následují Nizozemci, Švýcaři a Francouzi, tyto země mají po pěti procentech.

Americké investice zastupuje 15 společností. Rychle ale roste počet korejských firem, které přichází v souvislosti s automobilkou Hyundai.

 

Brno/Ostrava - Investiční boom na severu Moravy nekončí, nové továrny se stovkami pracovních míst tam chtějí stavět Francouzi i Korejci.

Postavit továrnu  na výrobu dílů do dveří automobilů v Českém Těšíně plánuje korejská společnost Pyeong Hwa Automotive.

Ta už na Slovensku působí ve společném podniku s americkou firmou ArvinMeritor. Kormě korejců na Moravu míří také francouzská firma Rossignol Pierre.

Severní Morava tak stále více přestává být místem, kde jsou především doly a hutě. Region mění automobilový průmysl a také velcí developeři.

Za příchodem dalších nových investorů stojí jako ve většině předchozích případů korejské automobilky Hyundai budující svoji továrnu v Nošovicích a Kia vyrábějící nedaleko slovenské Žiliny.

Strategické centrum

Pyeong Hwa Automotive chce v Těšíně zaměstnat v nové továrně dvě stě šedesát lidí. "Potřeba stavby nové továrny vyplynula z výstavby automobilky Hyundai v Nošovicích, která bude odebírat veškerou produkci nového závodu," uvedla firma v oznámení úřadům.

Do průmyslové zóny v Ostravě Hrabové míří francouzská společnost Rossignol Pierre, která vyrábí drobné díly pro automobilový průmysl.

"Předpokládá se, že větší část výrobků bude směřovat na montážní provozy nově budovaných automobilek v České republice a na Slovensku," uvedli zástupci francouzské firmy.

Ta svoji ostravskou investici dělí na několik etap, v konečné fázi chce mít výrobu kompletně soustředěnu v Ostravě. "Firma si buduje v Ostravě strategický provoz rozšiřující služby do střední a východní Evropy," dodali zástupci firmy, výši investice ani konečný počet zaměstnanců ale zatím nesdělili.

Příchod zahraničních investorů tak podle ekonomů způsobil, že sever Moravy je nejrychleji rostoucím regionem v Česku.

"Od ledna 2006 do konce března 2007 na severu Moravy evidujeme celkem 47 investičních projektů v celkové hodnotě bezmála 57 miliard korun. Tyto podniky se zavázaly na severu Moravy zaměstnat téměř 10 800 lidí," řekl deníku Aktuálně.cz Jiří Sochor ze státní agentury CzechInvest.

Kraj útočí na první místo

Kraj je zároveň druhým největším vývozcem do zahraničí a produkce automobilky Hyundai mu může pomoci na první místo a v předstihnutí Středočeského kraje.

"Spuštění automobilky Hyundai by mohlo vést k tomu, že se Moravskoslezský kraj dostane na špičku exportu v Česku," uvedl ekonom Vojtěch Benda z ING Wholesale Banking.

To, že kraj postižený nejvíc v zemi útlumem těžkého průmyslu, se mění, dokládají i statistiky nezaměstnanosti. V dubnu se nezaměstnanost snížila na 11,4 procenta z 12,1 procenta v březnu.

Jde o největší úbytek nezaměstnaných, jaký kraj dosud zaznamenal, v kraji je nejméně nezaměstnaných za osm a čtvrt roku.

A peníze do kraje nepřináší jenom továrny, ale také developeři, jejich cílem je především Ostrava a beskydské obce.

Skupina RPG Real Estate tak nyní plánuje zbourání jednoho ze známých míst v centru města, obřího Hotelového domu Jindřich.

Místo něj má v Ostravě vyrůst nový velký administrativní a hotelový komplex Jindřich Plaza doplněný obchody a restauracemi.

Půjde o první mrakodrapy v centru Ostravy, plány firmy totiž počítají s tím, že hotel bude mít dvacet jedna pater, administrativní budova pak dvacet osm podlaží.

 

 

Právě se děje

Další zprávy