Lidí bez práce ubývá, optimismu je více

vid
14. 11. 2005 7:00
Praha - Většina lidí si myslí, že by ve svém okolí práci našla. Ale ne takovou, jakou si představují.

Vyplývá to z výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění. Celkem 54 procent dotazovaných v říjnu uvedlo, že v místě bydliště je možné najít práci, ale je těžké najít vhodnou. Téměř třetina lidí si myslí, že je těžké najít vůbec nějakou práci a 8 procent lidí nevěří, že je vůbec možné práci najít.

S tím, jak postupně klesá nezaměstnanost a lepší se výsledky české ekonomiky, jsou lidé oproti květnu optimističtější i v tom, zda je možné najít práci. V květnu si jen 46 procent lidí myslelo, že v místě bydliště je možné najít práci, i když ne vhodnou, před rokem to bylo také méně než dnes - 49 procent.

Lidé se také méně obávají toho, že by mohli ztratit práci. Ztrátu zaměstnání očekává 31 procent lidí oproti 39 procentům v květnu. Za nepravděpodobnou označilo ztrátu zaměstnání 58 procent lidí, v květnu 47 procent.

Foto: Jiří Kropáček

Nejvíce skeptičtí ohledně hledání práce jsou především ti, kteří mají k zaměstnanosti "nejblíže". Tedy samotní nezaměstnaní nebo lidé, kteří jsou ztrátou zaměstnání nejvíce ohroženi: dělníci, lidé se základním vzděláním a nebo obyvatelé Moravskoslezského nebo Zlínského kraje.

Lidé, kteří jsou na tom právě naopak, si ale myslí, že nezaměstnaní zůstávají bez práce proto, že nemají zájem pracovat.

Obě skupiny se ale shodují v tom, že nezaměstnanost je v Česku příliš vysoká. V průzkumu CVVM ji tak hodnotily dvě třetiny občanů, jen necelá třetina ji hodnotila jako přiměřenou.

Ministerstvo práce a sociálních věcí minulý týden zveřejnilo míru registrované nezaměstnanosti za říjen. Ta dosáhla 8,3 procenta a oproti loňsku se zlepšila v říjnu 2004 to bylo 8,9 procenta.

Úřady práce měly ke konci října o 11,5 tisíc méně nezaměstnaných než v září. Před rokem hledalo práci o 26 tisíc víc lidí.

Svou statistiku zveřejnil také Český statistický úřad. Ten dělá každé čtvrtletí takzvané výběrové šetření pracovních sil. Oproti statistice ministerstva práce, které zjišťuje jen počet nezaměstnaných lidí hledajících práci prostřednictvím úřadů práce, dělá ČSÚ výzkum přímo mezi lidmi. Tedy i mezi těmi, kteří práci hledat nechtějí a na úřad práce nechodí.

Oproti minulému roku přibylo podle statistického úřadu o 118 tisíc zaměstnanců. Podnikatelů naopak ubylo - oproti loňsku jich je o 32 tisíc méně. Statistici také zveřejňují, kolik lidí z celkové populace celkem pracuje: mezi 15 a 64 lety pracuje třetina všech lidí, přesně 65,2 procenta.

Nezaměstnanost v Česku měří také statistici Evropské unie. Podle měření Eurostatu je míra nezaměstnanosti mírně nižší než v celé Evropské unii 7,9 oproti průměru 8,3 procenta.

Sousední Polsko se stále potýká s téměř osmnácti procentní nezaměstnaností, Slovensko s šestnáctiprocentní. Z našich sousedů má lepší výsledek jen Rakousko, i Německo je na tom o 0,3 procentního bodu hůře.

 

Právě se děje

Další zprávy