Kraje a obce hospodaří lépe než stát, ale jsou v minusu

Tomáš Fránek
7. 6. 2007 15:30
Část krajů i přes investice hospodařila s přebytkem

Brno -  Kraje i obce hospodaří lépe než stát, ale i jejich hospodaření se loni mírně zhoršilo.

Ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu pro Poslaneckou sněmovnu tak vyplývá, že kraje, obce a různé dobrovolné svazky obcí loni hospodařily celkově se schodkem asi čtyř miliard korun.

"To je o 5,2 miliardy korun lepší výsledek, než předpokládaly rozpočty po konsolidaci," uvedl šéf úřadu František Dohnal.

Kraje jsou v mínusu

V roce 2005 ale přitom kraje a obce hospodařily s přebytkem ve výši 7,8 miliardy korun, o rok dříve byl schodek asi devět miliard korun.

Loni tak vykázaly schodkové hospodaření především kraje (schodek 2,3 miliardy korun), v předchozích letech bylo jejich hospodaření přebytkové.

Důvodem pro schodkové hospodaření některých krajů jsou miliardové investice do zanedbaných silnici druhé a třetí třídy nebo do zadlužených nemocnic.

Dluhy krajů a měst tak loni narostly o 7,4 miliardy korun, více než v předchozích dvou letech, ale výrazně méně než před třemi roky.

"Ke konci roku 2006 činil tedy celkový dluh územních samosprávných celků 90,9 miliardy korun," uvedl Nejvyšší kontrolní úřad ve své zprávě poslancům.

Například Pardubický kraj si kvůli nutným investicím do poničených silnic a mostů vzal úvěr 900 milionů od Evropské investiční banky. Stamilionové úvěry na silnice si vzaly i další kraje.

Rekordně investujeme

A například loňské hospodaření Královéhradeckého kraje skončilo záporným výsledkem 15 milionů korun. Původně ale kraj plánoval rozpočtový schodek 300 milionů korun.

Foto: Aktuálně.cz

"Na investice kraj loni vydal rekordních 1,23 miliardy korun," řekl mluvčí kraje Imrich Dioszegi.

Kvůli investicím bylo schodkové hospodaření i Zlínského kraje, podobný vývoj čeká vedení kraje i letos.

Kraj tak počítá s příjmy 7,19 miliardy a výdaji 7,68 miliardy korun. Investice překročí miliardu korun, kraj chce investovat hlavně do střediska pro záchrannou službu, onkologického centra a silnic.

Přes velké investice nyní dluhová služba Zlínského kraje je pouze 1,53 procenta, za rizikovou se přitom považuje hranice 30 procent.

Části krajů se podařilo udržet přebytkové rozpočty. Plzeňský kraj tak mohl rozdělit 129 milionů korun, které mu v rozpočtu zůstaly, Karlovarský kraj sice původně počítal s vyrovnaným hospodařením nakonec jeho rozpočet skončil přebytkem ve výši 165,7 milionu korun.

Druhý nejhorší za jedenáct let 

"Přebytek nyní chce kraj využít například na zlepšení dopravní infrastruktury a na spoluúčast při financování projektů podporovaných Evropskou unií," uvedl karlovarský hejtman Josef Pavel.

Nejvyšší kontrolní úřad ve své zprávě uvedl, že hospodaření státu skončilo loni schodkem ve výši 97,6 miliardy korun.

"Z hlediska porovnání výsledků hospodaření minulých jedenácti rozpočtově deficitních let byla výše deficitu hospodaření horší pouze v roce 2003, kdy dosáhla 109 miliard korun," uvedl prezident NKÚ Dohnal ve zprávě.

Podle NKÚ  dosáhlo hospodaření veřejných rozpočtů celkově výrazného zhoršení a celkový deficit tvořil 142 miliard korun.

"Na špatných výsledcích se podílejí všechny subjekty veřejných rozpočtů s výjimkou zdravotního pojištění a hospodaření Pozemkového fondu," uvedl úřad ve zprávě.

 

Právě se děje

Další zprávy