Koruna je vůči dolarů nejsilnější v historii

gaz
12. 9. 2007 10:58
Stejně je na tom i euro

Praha - Česká koruna se nyní obchoduje za 19,94 korun za 1 americký dolar, což je nový rekord. Stejný trend sleduje i společná evropská měna. Za jednou euro je teď 1,3880 dolaru. Informuje o tom internetový server iHNed.cz.
 

Tento výsledek je pro euro nejlepší od jeho zavedení coby kreditních peněz roku 1999. Důvodem dalšího pádu dolaru je výrazné snížení úrokových sazeb centrální bankou USA (Fed), které se očekává příští týden. Předpokládá se, že k posílení kolísající americké ekonomiky úroky klesnou z 5,25 na 4,75 procent, uvedl server.

Dolar jde dole od pátku, kdy došlo ke zveřejnění zprávy o prvním poklesu nezaměstnanosti  v USA za poslední čtyři roky.

Očekává se, že trend klesajícího dolaru může pokračovat. "Pokud euro prolomí dosavadní rekord, mohlo by to jít sž k 1,40 dolaru," cituje server Akira Katu z Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Podle serveru euro posílilo i díky úternímu prohlášení prezidenta Evropské centrální banky Jeana-Clauda Tricheta, které naznačuje, že by úroky v EU mohly růst i nadále. Podobně na tom bude zřejmě i koruna. Vladimír Pikora, hlavním ekonom Next Finance serveru sdělil, že lze tento týden očekávat i 19,77 koruny za dolar.

 

Právě se děje

Další zprávy