Konec tašek v hypermarketech? Ročně stojí miliony

mič
14. 8. 2007 12:59
Zákazníci budou dostávat čím dál míň tašek k nákupu
Foto: Tomáš Adamec

Praha - Jednu, dvě, ale někdy i pět a více igelitek zdarma si nyní z obchodů Tesca, Hypernovy, Globusu či Delvity odnáší téměř každý nakupující. Dohromady přes pokladny všech těchto řetězců ročně projdou stamiliony platících lidí.

"Jen v Aholdu každý rok u pokladny platí 155 milionů zákazníků," říká Libor Kytýr, mluvčí Aholdu, který v Česku provozuje obchody Hypernova a Albert.

Kytýr dodává, že čísla za Hypernovu a Albert zvlášť firma nesděluje. I kdyby však v Hypernově platilo ročně jen 50 milionů lidí a každý si odnesl v průměru dvě tašky zdarma, vydá jich řetězec za dvanáct měsíců sto milionů.

Ne zdarma, ale zato ekologicky

"Tesco loni zákazníkům rozdalo 140 milionů igelitek zdarma," říká mluvčí Teska Jana Matoušková. Další nejméně desítky milionů kusů rozdá lidem i každý ze dvou zbývajících obchodníků, kteří tašky zdarma zatím nabízejí - Globus a Delvita. Ta už se pomalu mění na Billu, v níž už zákazníci za tašky musí platit.

Cenu jedné tašky řetězce nesdělují. Potvrzují ale, že náklady na jednu jsou v rozmezí 10 až 40 haléřů. Celkem se tak souhrnné výdaje klasických marketů za tašky pohybují nejméně v řádu desítek milionů korun za rok.

Řetězce plánují do budoucna vysoké náklady na igelitky zdarma buď snížit, nebo přesunout jiným směrem. Lákadlo, které dříve používalo mnohem více obchodníků, už dnes totiž není tolik v módě a svědčí o tom i příklady ze zahraničí. Tam lidé i firmy stále častěji hledí na životní prostředí.

Řetězce se strategii vyzdvihující šetrné chování k přírodě snaží podpořit i v Česku.

Foto: Tomáš Adamec
Místo igelitek zdarma nabídnou supermarkety ekotašky

Například Tesco zákazníkům jako alternativu začalo ve všech svých obchodech nabízet ekologickou a recyklovatelnou tašku z juty.

Podobný krok chystá Interspar, který v září plánuje na český trh uvést svou ekologickou tašku. Stejně tak chce igelitové tašky časem začít postupně nahrazovat Ahold. O alternativě k současným zdarma rozdávaným igelitovým taškám přemýšlí i Globus.

Každým rokem dosud řetězce vydávaly víc tašek zdarma i proto, že se ekonomice daří a lidé nakupují více než v předchozích letech. 

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Lidé vysokými útratami dál roztáčí ekonomiku

Náklady jednotlivých řetězců na jednu tašku se mohou lišit například i podle odebraného množství. "Snažíme se cenu igelitových tašek snižovat, a to například vyšším množstvím objednávek centrálně pro střední Evropu. Dále cenu stlačujeme i menším rozměrem či menší gramáží," říká například Matoušková.

 

Právě se děje

Další zprávy