Fortuna riskuje. Při výrobě milionářů dává pevné výhry

Zdeněk John
3. 7. 2011 19:00
Rozhovor s Martinem Illnerem, generálním ředitelem Loterie Fortuna.
Sázenka a výherní tiket od nové loterie z dílen Fortuny
Sázenka a výherní tiket od nové loterie z dílen Fortuny | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Přes půl století byli sázející zvyklí zkoušet štěstí jen ve sportce, pokud chtěli díky trefeným šesti číslům zbohatnout o miliony.

Během příštích dní se o výrobu multimilionářů začnou prát hned tři konkurenti. K Sazce se 11. července přidá Tipsport se svou Tipsportkou a 18. července Fortuna s loterií Loto.

Šéf loterijního týmu ve Fortuně Martin Illner stále předpokládá, že si z trhu dokážou stáhnout zhruba 30 procent tržeb, ačkoliv je v přípravách trochu nečekaně vyrušil Tipsport.

Zaskočilo vás, když Tipsport oznámil, že začne s loterií dřív než vy?
Byl bych hloupý, kdybych nevnímal, že máme konkurenci. Ale jak shodou okolností řekl včera jeden můj kolega, tohle je kopnutí do kotníku, nikoliv do břicha. Tedy nepříjemné, ale nic, co by nám opravdu mohlo ublížit.

Proč myslíte? Nebudete se o sázející přetahovat jen s tradiční Sazkou, ale také s dalším konkurentem. Nevzal vám Tipsport "chvíli slávy"?
Víte, já nevěřím, že cílová skupina, o kterou se tady hraje, poběží do poboček Tipsportu. A to říkám s vědomím, že my ty pobočky máme taky. Nejdůležitější rozdíl mezi námi a Tipsportem je síť terminálů, v nichž nabídneme možnost si vsadit.

Padesátiletí lidé, kteří byli zvyklí na sportku a teď chtějí sázet novou loterii, nezačnou chodit do kamenných poboček pro sportovní sázení, kde to často nevypadá úplně pěkně, kde jsou ve výlohách nalepené plakáty fotbalistů a tak dále.

Případ Sazka
Autor fotografie: Petr Protivánek

Případ Sazka

Navíc nevěřím, že se jackpot u Tipsportu vyšplhá do nějaké zajímavé výše, což je dané počtem sázejících a mechanikou hry.

S kolika terminály vůbec odstartujete a kde tedy budou?
Počítáme s tisícovkou míst (srovnatelný počet jako u Tipsportu - pozn. red.). Z toho bude asi devět stovek trafik, benzinky, večerky a ncelá stovka našich poboček. Většina našich terminálů bude stát tam, kde měla či má své přístroje i Sazka. Pomáhá nám i to, že spolupracujeme na rozdíl od konkurence s opravdu dobrými partnery, třeba u terminálů je to Intralot. Mají nejen terminály, ale i důležité know how.

Tipsport zvolil jako tvář své loterie Leoše Mareše, který dřív spolupracoval se Sazkou. Angažujete také nějakou celebritu?
Pokud ano, pak to bude Antimareš. My nechceme být spojováni s někým, za kým jsou aféry, nevěra a podobné věci.

Je důležité, kdo bude první, kdo prorazí monopol Sazky?
Na to jsou dvě teorie - jedna popisuje výhody toho, kdo začne, druhá naopak jeho nevýhody. Navíc nezapomeňte, že rozdíl mezi námi a Tipsportem je pouhý týden.

Jistě, musím jim přiznat nějaké body: například jejich první losování bude den před námi. Leoš Mareš je teď pořád slyšet na Evropě 2. To všechno uznávám. Ale myslím, že my nabídneme a získáme z trhu víc.

Jak je to se Sazkou? To je silnější soupeř než Tipsport, ne? Před pár týdny jste říkal, že pro start vaší loterie bude důležité, zda tenhle kůň bude úplně mrtvý či nikoliv?
Sazka není mrtvá. My to vnímáme tak, že se jí sice zvedají tržby, ale z hladiny kolem dvaceti procent toho, co měli před krizí. A zvedají se jí málo. Stále považuji za konzervativní můj odhad, že můžeme získat třicet procent trhu, který dosud měla výhradně Sazka, spíše její sportka.

Ale hodně záleží na to, jak to se Sazkou bude pokračovat.

Budete vysílat své losování na Nově?
Stále není nic podepsáno, takže to nemohu komentovat. Dá se obecně říct, že cílová skupina, které chceme nabídnout naší loterii, se velmi překrývá s lidmi, kteří sledují televizi, o níž mluvíte.

S jak velkým jackpotem začnete 18. července?
K tomu bych se ještě nechtěl vyjadřovat. Kvůli konkurenci i kvůli tomu, že ještě nejsme dohodnutí tady uvnitř firmy.

Co kromě sázení v okamžiku startu budete schopni nabídnout na terminálech?
Dobíjení mobilů.

U všech tří velkých operátorů?
O tom stále jednáme. Se všemi třemi operátory jsme pevně dohodnutí, nicméně je to technicky náročný projekt a je možné, že do startu nestihneme odladit dobíjení mobilů u všech tří.

Kolik bude stát váš sloupek, tedy jaké bude minimální sázka?
Dvacet korun.

Ale to je dražší než u sportky…
Ano, ale uvědomte si, že u nás už při vsazení jednoho sloupce si kupujete naději na to, že vyhrajete celý jackpot. To u sportky není možné. Abyste vyhrál mnohamilionový superjackpot, potřebujete vsadit nejméně 170 korun.

Navíc my jdeme do velkého rizika, atraktivního pro sázející, které si můžeme dovolit díky tomu, že za námi stojí silný majitel, tedy Penta.

Garantujeme výši výher v druhém a v dalších pořadích. Například druhé výherní pořadí u nás bude pevně stanoveno na 10 milionů korun. A porovnejte to, prosím, s tím, co se nabízí ve sportce a co bude nabízet Tipsport.

Jak se osvědčili lidé, které jste přetáhli ze Sazky?
Výborně. My jsme byli připraveni rozjet loterii i bez z nich, ale poté, co přišli, musím říct, že odvedli velký kus práce. Vychytali jisté věci, které sázející ani přímo nevidí, ale nám umožní plynulejší chod a hlavně menší náklady. Dnes už byste nepoznali, kdo je Fortuna a kdo ex-Sazka.

Mimochodem: příští týden se všichni stěhujeme do jedné velké společné místnosti, do open space, takže pak už nás opravdu nerozeznáte ani podle toho, kdo kde sedí.

 

Právě se děje

Další zprávy