Aleš Hušák už není v představenstvu Bestsportu

Ekonomika Ekonomika
24. 6. 2011 13:22
Největší uznané pohledávky má Sazka a sdružení Zelený ostrov
Foto: Bestsport

Praha - Nové vedení má po dnešní valné hromadě společnost Bestsport, která provozuje pražskou O2 arénu. Právě kvůli dluhům za její výstavbou je v konkurzu společnost Sazka.

Z vrcholného orgánu společnosti tak vypadl i bývalý ředitel loterijní společnosti Sazka Aleš Hušák. Ten dosud zastával funkci místopředsedy představenstva.

Podle serveru iHned.cz se novým šéfem představenstva Bestsportu stal Richard Benýšek, někdejší nucený správce zkrachovalé Českomoravské družstevní spořitelny. Benýšek je navázán na největší věřitele Sazky, skupiny PPF a KKCG.

Novým mluvčím firmy místo Jana Tuny se stal Oldřich Babický. Ten oznámil i další členy představenstva. Jsou jimi: Petr Mandát za Českou obec sokolskou, Zdeněk Ertl za Sdružení sportovních svazů a Občanské sdružení Zelený ostrov a Petr Hrubec za Český olympijský výbor.

Příští týden se rozhodne, zda bude konkurz nebo reorganizace

O tom, zda Bestsport čeká reorganizace, nebo podobně jako sesterská loterijní společnost Sazka skončí v konkurzu, se rozhodne na schůzi věřitelů svolané na 28. června. Finanční skupiny KKCG a PPF navrhují soudu, aby reorganizací Bestsportu byla pověřena firma PPF Healthcare N.V.

Bestsport podal soudu návrh na plán své reorganizace v minulém týdnu. Firma uvedla, že závazky vznikly v souvislosti s financováním výstavby O2 arény a neplynou přímo ze samostatné provozní činnosti Bestsportu, která je zisková.

Bestsport  letos do konce dubna zvýšil meziročně zisk na 47,5 milionu Kč z loňských 12,8 milionu.

Pohledávky jsou za 18 a půl miliardy

Bestsport vlastní Občanské sdružením Zelený ostrov (OSZO). Mezi členy prozatímního věřitelského výboru Bestsportu je i Sazka. Ve výboru zasednou i společnosti A & CE Auditoři a znalci Praha, KKCG Structured Finance, NLB Factoring a The Bank of New York Mellon. Firmy ovládané PPF miliardáře Petra Kellnera a KKCG miliardáře Karla Komárka stejně jako The Bank of New York Mellon zasedají také ve věřitelském výboru Sazky.

Insolvenční správkyně společnosti Bestsport Daniela Urbanová uznala 62 pohledávek za 18,55 miliardy Kč. Největší uznané pohledávky má Sazka za 7,16 miliardy Kč, OSZO za 5,26 miliardy Kč a agent držitelů dluhopisů The Bank of New York Mellon za 5,16 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy