Fortuna řekla pravidla lovu na Sazku. Hušák mimo hru

Zdeněk John
30. 5. 2011 18:49
Rozhovor s předsedou dozorčí rady Fortuny a investičním ředitelem Penty Jozefem Janovem
Nejcennější část Sazky - její loterie sportka a vše, co s ní souvisí. Fortuna za tato aktiva nabízí až 2,5 miliardy korun.
Nejcennější část Sazky - její loterie sportka a vše, co s ní souvisí. Fortuna za tato aktiva nabízí až 2,5 miliardy korun. | Foto: Petr Protivánek

Praha - Fortuna bere Sazku útokem. Předběhla miliardáře Petra Kellnera (PPF) a Karla Komárka (KKCG) a jako první podala závaznou nabídku, že koupí svého ještě nedávno nedostižného loterijního konkurenta.

Nabízí až 2,5 miliardy korun, chce převzít zaměstnance a v nabídce mluví také o odvodu na sport. Z výtěžku garantuje svazům až 300 milionů korun ročně.

"Pracovali jsme na nabídce non-stop celý víkend poté, co Sazka spadla do konkurzu. A myslíme ji naprosto vážně, peníze máme připravené," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Jozef Janov, šéf dozorčí rady Fortuny a ředitel investic společnosti Penta, která ve Fortuně kontroluje většinový podíl.

A.cz: Proč jste přišli s nabídkou tak rychle, v pondělí, tedy v den, kdy Sazka oficiálně zkrachovala?

Dostaly se k nám informace, že PPF a KCCG se chtějí s insolvenčním správcem dohodnout na vyvedení majetku mimo Sazku za jednu korunu. Proto jsme sestavili úplně regulérní závaznou nabídku, za níž stojí firma obchodovaná na burze, a tudíž zcela průhledná.

Pracovali jsme na nabídce non-stop celý víkend. Říkáme veřejně: koupíme loterijní byznys Sazky za dvě až dvě a půl miliardy korun.

A.cz: To je rozdíl půl miliardy. Takže dvě, nebo dvě a půl miliardy?

Neznáme detailně stav Sazky a obáváme se, co se uvnitř najde. Proto ten rozdíl. Sazka je zřejmě v horším stavu, než jak to vypadá z částky, o níž mluvíme. Ale nám stojí za to: máme nachystaný vlastní loterijní tým, bavili jsme se o postupu i s akcionáři Fortuny. I oni se kloní k tomuto řešení.

A.cz: Jak jste k ceně dvě až dvě a půl miliardy dospěli?

Spočítali jsme to položku po položce. Nabídka se týká jen vlastního loterijního byznysu Sazky, tedy je to cena bez pozemků, bez dalších nemovitostí, bez Sazka arény, bez vinařství.

Zhruba třetinu v ní tvoří jméno Sazky, všechny ty ochranné známky kolem sportky, Šťastných deset a další her. Větší část ocenění tvoří infrastruktura uvnitř firmy, losovací zařízení, televizní studio, ale i smlouvy s obstaravateli či s majitelem sítě terminálů, tedy firmou Gtech.

A.cz: Víte o tom, že Gtech jedná i s PPF a KKCG?

Víme. Ale Gtech se chová rozumně, jedná s každým. Pragmaticky čeká, kdo vyhraje, a s ním bude dál podnikat.

A.cz. Co bude v souvislosti s vaší nabídkou s dalšími částmi Sazky nebo firem s ní spřízněných, hlavně tedy s arénou?

Pokud jde o arénu, my o ní pro Fortunu zájem nemáme. Ale jsme připraveni ji převzít a umíme i vytvořit finanční nabídku, až na to přijde čas. V posledních týdnech jednáme i se zájemci o provozování arény, a proto víme, jakou má hodnotu pro experty, kteří se provozováním arén ve světě zabývají.

A.cz: S kým konkrétně?

Nezlobte se, to s ohledem na dohody s partnery neprozradím. Jde ale o největší provozovatele arén na světě.

A.cz: Prý nabízíte lidem ze Sazky místo ve Fortuně…

Zaměstnanci Sazky se logicky hodně bojí o budoucnost, mají hypotéky, jiné půjčky. My jim garantujeme zázemí stabilní firmy: mohou budovat buď vlastní zbrusu novou loterii, nebo v případě akvizice Sazky její ozdravení.

Někteří už k nám přecházejí. Jsou mezi nimi i lidé z vyššího managementu Sazky…

A.cz: I pan Hušák?

Ne. Pana Hušáka jsme neoslovili. My si myslíme, že dávat mu nabídku by nebylo etické.

A.cz: Co lidem ze Sazky slibujete? Přece jste ještě Sazku nekoupili…

Víte, my se Sazkou různě spolupracujeme od roku 2004. Co jsme slíbili, to vždy platilo, a to ti lidé vědí. Říkáme jim, pojďte k nám do Fortuny, pokud se nám podaří získat Sazku, vrátíte se na svá místa. V nové Sazce. V případě, že Sazku nekoupíme, platí scénář, že vybudujeme novou loterii, dynamičtější než Sazka.

A.cz: Mluvíte o tom, jako kdybyste chtěli obě loterie provozovat zároveň…

Ano, tak to je. Největší hodnota je spojení Sazky a Fortuny. Když se udělá jeden tým, vytvoříme něco, čemu Marek Dospiva (jeden z majitelů Penty - pozn. red.) říká národní šampion. Dokonce jsme schopni provozovat dvě sítě, jednu pro Fortunu, jednu pro Sazku.

A.cz: Nemáte obavy z reakce antimonopolního úřadu?

Ani ne. Budeme samozřejmě dávat žádost na antimonopolní úřad, ale myslím, že uspějeme. Celý herní trh představuje ročně přes 130 miliard, my z něj budeme mít malou část, něco mezi 10 až 15 miliardami.

A.cz: V nabídce mluvíte také o výtěžku na sport. Kolik by svazy od vás dostávaly?

Říkáme otevřeně, že když koupíme Sazku, tak veškerý výtěžek, tedy odvody na veřejně prospěšnou činnost, půjde na sport. Odhadem 300 milionů.

A.cz: Ano, ale komu byste je odváděli?

To je dobrá otázka, to je teď hodně složité. Můj osobní názor je, že fotbal a hokej si umí zdroje zabezpečit samy snáz než jiné sporty. Ale zda výtěžek budeme dělit my, nebo stát, nebo někdo jiný, to není v tuto chvíli důležité.

A.cz: Penta se odvolává proti rozhodnutí o konkurzu. Proč? Proč to děláte, pokud myslíte vážně nabídku na koupi Sazky v konkurzním řízení? Odvolání může jen brzdit možný prodej majetku Sazky…

Protože jsme zároveň věřitelé. Dali jsme do Sazky své peníze a chceme je ochránit. Konkurz byl otřesný, porušeno bylo několik paragrafů…

A.cz: Dobrá, ale čemu teď dáváte přednost? Získat Sazku v konkurzu, nebo zvrátit rozhodnutí věřitelů a soudu o konkurzu a pokusit se o reorganizaci, o níž jste dosud stáli?

Preferovaná alternativa v tuto chvíli je asi rychlý prodej Sazky, pokud by se nám podařilo koupit její loterijní byznys. Ale nemůžeme přehlížet chyby, které se v insolvenčním řízení i před soudem odehrály.

Fortuna má teď 50 lidí a ti připravují rozjetí loterie. Děláme na obou scénářích: že Sazku budeme mít i že nám patřit nebude.

A.cz: Vy jste dosud do operace Sazka dali několik set milionů, teď nabízíte dvě a půl miliardy. Čili zaplatíte něco do tří miliard. PPF a KKCG, vaši konkurenti, zaplatily až dosud necelých pět miliard. Dokážete si představit, že si nechají Sazku za těchto okolností jen tak proklouznout mezi prsty?

V tom spočívá celý problém. Proto není možná nějaká větší dohoda. PPF a KKCG příliš draho nakoupily dluhy firmy, zvolily cestu nepřátelského převzetí, a proto pro ně od počátku žádná jiná varianta než konkurz neexistovala. Aby si mohly kompenzovat svou ztrátu, musí získat byznys Sazky samy a co nejlevněji. Teď je to ale jasné: budou muset dát ještě víc než 2,5 miliardy. Víc než my.

Proto si myslíme, že se budou pokoušet zabránit nejvíce transparentnímu řešení: dražbě. Do ní by mohl totiž kdokoliv další: nejen Fortuna, ale třeba Intralot, Gtech, kdokoliv z oboru. A cena by šla pak nahoru.

 

Právě se děje

Další zprávy