Firmy dostaly přes prsty. Nemají evropské razítko

Tomáš Fránek
17. 1. 2008 15:00
Firmám hrozí pokuty až do výše 7 milionů korun
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Liknavost se tuzemským firmám nevyplácí. Poznaly to ty, které se rozhodně nepřetrhly ve snaze získat integrované povolení hlídající životní prostředí a vyplývající z celounijní legislativy. Inspekce už rozdělila první pokuty v řádech deseti a statisíců korun.

Integrované povolení je celounijní povolení, které "hlídá" množství vypouštěných škodlivých látek, nařizuje používání co nejúčinnějších technologií nebo sleduje plnění limitů pro produkci odpadů.

Zatím nezavíráme

A firmy jej měly získat do začátku listopadu loňského roku. Povolení ale včas neměly desítky firem především ze zemědělství. Mluvčí České inspekce životního prostředí Ivana Awwadová deníku Aktuálně.cz potvrdila, že inspekce už s firmami fungujícími bez povolení zahájila správní řízení.

"Výše uložených pokut se pohybuje v řádech desítek až stovek tisíc korun," uvedla mluvčí.

Inspekce může firmám uložit pokutu až do výše sedm milionů korun. Zatím k tak vysoké pokutě nesáhla, žádný z provozů také ještě nebyl kvůli chybějícímu razítku uzavřen.

Inspekce tak například zahájila správní řízení s firmou, která ve Vítání na Zbirožsku provozuje porodnu prasnic s více než dvěma tisíci zvířat.

Povolení chybí především velkochovům brojlerů a prasat po celé zemi. Ekologové už například objevili jedenáct velkochovů, které povolení neměly.

"V osmi případech bylo zahájeno správní řízení," řekl Martin Hyťha z organizace Děti Země.

Čtyři roky nestačily

Mluvčí Awwadová řekla, že zatím nejde určit průmyslovou oblast, kde je situace nejhorší.

Firmy přitom o povinnosti mít integrované povolení věděly od roku 2003.

A na začátku listopadu loňského roku, kdy termín pro jeho získání vypršel, mělo povolení 75 procent firem. Část společností ještě povolení získala, stále jej však nemají desítky firem po celé zemi.

Brusel se vydáváním integrovaného povolení snaží donutit firmy v celé unii, aby se chovaly šetrněji k životnímu prostředí.

Pokuty hrozí i firmám, které sice integrované povolení získaly, porušují ale jeho pravidla.

Společnost Heluz cihlářský průmysl tak musí zaplatit 170 tisíc korun. Překračovala totiž měsíční limity u odběru vody nebo nezajistila oddělení jednotlivých odpadů, jak bylo v integrovaném povolení stanoveno.

 

Právě se děje

Další zprávy