Euro: Stát bude muset zaplatit Nomuře čtyři miliardy

čtk. red eko
27. 7. 2007 19:37
Vyrovnání státu s Nomurou se možná blíží ke konci

Praha - Stát bude zřejmě muset vyplatit bývalému vlastníkovi IPB, společnosti Nomura, čtyři miliardy korun, tedy přibližně polovinu smluvně vymezeného intervalu plnění.

Uvedl to dnes s odvoláním na dva zdroje server Euro OnLine. Podle něj se nyní vyrovnání státu s Nomurou patrně chýlí ke konci a na řadě je vyčíslení škody.

To bude znamenat, že vznikne ocenění bývalé IPB v okamžiku uvalení nucené správy. Podle serveru bude ocenění dokončeno v nejbližších dnech. Mluvčí Nomury Jiří Hrabovský tuto informaci ale popírá s tím, že ocenění nebude hotové dřív než v září. Také ministr financí Miroslav Kalousek tuto zprávu pro Euro OnLine popřel.

Podle serveru však bude ocenění dokončeno v nejbližších dnech. Hodnota IPB v době uvalení nucené zprávy v něm vyjde kladně a stát v souladu s uzavřenou a zatím tajnou smlouvou bude muset bance Nomura uhradit několik miliard korun, uvedlo Euro.

Dohodu o narovnání s Nomurou vyjednal a uzavřel loni v listopadu tehdejší ministr financí Vlastimil Tlustý. V rámci smlouvy o smíru se Nomura a Česko dohodly ukončit arbitráže o desítky miliard korun kvůli zkrachovalé IPB. Odhadovaná suma, kterou by měla česká strana zaplatit, se měla pohybovat mezi nulou až sedmi miliardami korun.

Podle Tlustého hrozila Česku ztráta až 70 miliard korun. Smlouva s Nomurou měla být zveřejněna na přelomu března a dubna. Ministerstvo financí se však rozhodlo, že ji neodtajní, a to kvůli arbitráži s Československou obchodní bankou. Ta koupila IPB po jejím pádu v červnu 2000.

Ministr financí Miroslav Kalousek v pondělí oznámil, že stát zažaluje ČSOB a bude se domáhat 26,7 miliardy korun jako kompenzaci v souvislosti s očištěním IPB. Částku ministerstvo vyčíslilo jako rozdíl mezi tím, kolik peněz dosud očištění IPB stálo, a jaká je hodnota banky.

 

Právě se děje

Další zprávy