Dovozci kol omezují prodej na internetu, kvůli trikům

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
10. 3. 2011 15:35
Dovoz ze zahraničí a příliš nízké prodejní ceny vedly k omezení prodejů některých značek přes internet
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Šedý dovoz a nekalé praktiky některých internetových obchodů v Česku naštvaly dovozce jízdních kol. Někteří z nich kvůli tomu omezují prodej svých značek a náhradních dílů prostřednictvím internetu.

Informovala o tom Asociace specializovaných prodejců kol. "Například cyklosoučástky Shimano jsou v některých tuzemských internetových obchodech prodávány za ceny, které jsou nižší než obchodní ceny oficiálního dovozce. Internetové obchody nakupují součástky jízdních kol například v Německu jako zboží, které není určeno pro koncové zákazníky, či si je pořídí neoficiální cestou," řekl ČTK prezident asociace Petr Kohoutek.

Upozornil, že z takového zboží pak prodejce neodvádí daň z přidané hodnoty.

Počet internetových obchodů s jízdními koly v posledních letech prudce vzrostl a jen ve vyhledávači Seznam.cz jich je podle Kohoutka evidováno 430, přičemž většinou pracují s výrazně nižší marží než klasické obchody.

"Proti deformaci cen na internetu, které poškozují celý řetězec prodejců, začínají výrazně vystupovat někteří dovozci kol. Například prodejci kol Trek nesmí nabízet tuto značku ve svých internetových obchodech," podotkl Kohoutek. Značka Specialized zase trvá na tom, že zakoupená jízdní kola musí být konečnému zákazníkovi předána osobně.

 

Právě se děje

Další zprávy