Dodávky ropy z Ruska se vracejí k normálu

Red EKO
1. 8. 2008 14:57
Družbou opět teče přes 16 tisíc tun denně
Jediným přepravcem ropy do Česka je státní firma MERO ČR, a.s. Kromě české části ropovodu Družba vlastní a obsluhuje také ropovod IKL, jenž vede z přístavu Terst přes Německo do rafinerie v Kralupech nad Vltavou.
Jediným přepravcem ropy do Česka je státní firma MERO ČR, a.s. Kromě české části ropovodu Družba vlastní a obsluhuje také ropovod IKL, jenž vede z přístavu Terst přes Německo do rafinerie v Kralupech nad Vltavou. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Dodávky ruské ropy do Česka ropovodem Družba se vracejí na původní úroveň.

Informovala o tom Jana Šmejcká, mluvčí státní společnosti MERO, která českou část Družby provozuje.

"Dodávky zatím odpovídají dohodnutému množství," řekla Šmejcká. Ve čtvrtek dokonce přiteklo necelých 4,5 tisíce tun nad plán.

Obvyklé množství ropy má Družbou přitékat i během víkendu, doplnila Šmejcká. Dodávky podle ní kolísají mezi 16,5 tisíci a 20 tisíci tunami denně.

Návrat k normálu potvrdila pro Reuters i mluvčí petrochemické firmy Unipetrol Dana Dvořáková. Informace o dodávce na celý měsíc by podle ní měla přijít příští týden.

Přítok ropy prudce klesl počátkem července. Místo objednaných půl milionu tun ruská strana oznámila, že dodá asi 300 tisíc tun.

Na vysvětlení poklesu se dlouho čekalo, společnost Tatněfť poté uvedla, že přesměrovala svoji ropu do Turecka, kde měla výhodnější obchodní podmínky.

Čtěte dále:
Ruská ropa pro Česko teče do Turecka, vyplatí se to
Manažer: Ruskou ropu není problém nahradit

 

Právě se děje

Další zprávy