Do tendrů Lesů ČR podalo nabídky 29 uchazečů

ČTK ČTK
13. 8. 2013 14:18
Zakázka se týká asi pětiny plochy státních lesů.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Hradec Králové - Celkem 29 uchazečů podalo nabídky do pětiletého tendru na prodej dřeva a lesnické práce na léta 2014 až 2018, který vyhlásil státní podnik Lesy České republiky. Řekl to mluvčí podniku Zbyněk Boublík.

Zakázka je rozdělena na 31 územních jednotek a má předpokládanou hodnotu 2,84 miliardy korun bez DPH. Týká se asi pětiny plochy státních lesů.

Státnímu podniku Lesy ČR patří polovina lesů v zemi. Tendr zahájily letos na konci března, termín pro zaslání žádostí skončil ve úterý dopoledne, poté začalo otvírání obálek. Bližší informace k účastníkům tendru zatím podnik neuvedl.

Následně začnou nabídky zkoumat hodnotící komise, které by během několika týdnů měly rozhodnout o vítězích. Lesy ČR již dříve uvedly, že hodnotícím kritériem soutěže bude nabídková cena.

Od roku 2012 u Lesů funguje takzvaný senátní cyklus, při kterém se každý rok soutěží pětina území. Vítězové tendrů budou zajišťovat pěstební práce, dřevo budou těžit a dále jej sami i prodávat.

V posledním pětiletém tendru 2013+ získala nejvíce jednotek firma Progles, a to čtyři. Za firmou Progles získaly po třech jednotkách firmy Lesní společnost Ledeč nad Sázavou, Solitera a Kloboucká lesní. Další tři firmy získaly dvě jednotky a 11 firem po jedné.

 

Právě se děje

Další zprávy