Chrenek už vlastní čtyři pětiny Třineckých železáren

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
6. 11. 2012 14:11
Jednáct procent akcií získala Moravia Steel od amerického investora
Tomáš Chrenek (uprostřed) navýšil svůj akcionářský podíl v Třineckých železárnách
Tomáš Chrenek (uprostřed) navýšil svůj akcionářský podíl v Třineckých železárnách | Foto: Ondřej Besperát

Třinec  - Už osmdesátiprocentní podíl Třineckých železáren vlastní skupina Moravia Steel miliardáře Tomáše Chrenka.

Informaci o tom, že svůj dosavadní 69procentní balík navýšila o dalších 11 procent, přinesl server E15.

Oněch jedenáct procent Chrenek koupil od třetího největšího akcionáře firmy, americké ocelářské firmy Commercial Metals Company.

Moravia Steel za tento balík zaplatila 29 milionů dolarů (572 milionů korun).

Mluvčí Třineckých železáren Lucie Drahošová ČTK transakci potvrdila. "Mohu pouze potvrdit, že došlo k transakci," řekla. Podle ní společnost koupi nechce více komentovat.

Američané byli účastni dvanáct let

Druhým největším akcionářem zůstává jen společnost Finitrading.

Američané se zbavili účasti v železárnách po 12 letech. Důvodem je závazek akcionářům, že se firma zaměří především na svá hlavní aktiva a zlepší strukturu nákladů i peněžní toky, uvedl prezident Commercial Metals Company Joe Alvarado. Commercial Metals Company patří s kapacitou 4,8 milionu tun mezi nejvýznamnější výrobce oceli ve Spojených státech amerických. Sídlí v Texasu a podniká ve více než 20 zemích světa. Podíl v třineckém podniku ovládala přes švýcarskou pobočku Commercial Metals International.

Třinecké železárny jsou největším tuzemským výrobcem oceli. V uzavřeném hutním cyklu vyrábějí zhruba 2,5 milionu tun oceli ročně. Hlavní výrobkové portfolio tvoří především ocelové dlouhé válcované výrobky, jako jsou válcovaný drát, kolejnice nebo hutní polotovary. Součástí skupiny Třinecké železárny - Moravia Steel je řada dceřiných společností. Loni Třinecké železárny dosáhly zisku 1,337 miliardy korun. Firma vyrobila nejvíce oceli z podniků v České republice. Zaměstnává téměř 6000 lidí.

 

 

Právě se děje

Další zprávy