Češi budou zachraňovat ruské kravíny. A vydělají

Tomáš Fránek
2. 8. 2007 13:37
České firmy mají unikátní technologie na čištění vody
Foto: Jiří Kropáček

Brno - Několik českých firem se rozhodlo investovat v Rusku do kravínů a teletníků.

Tuzemské společnosti sdružené v biotechnologickém klastru Water Treatment Aliance vyvinuly totiž speciální technologii, která dokáže přeměnit kejdu na humusové hnojivo.

Do celého projektu dají miliardy eur. Na milionech tun získaného hnojiva plánují vydělat ještě víc. Firmy se nyní pouští na ruský trh, kde je kejdy velký přebytek.

Laguny surovin

Rusům navíc kejda způsobuje obrovské problémy.

"V Sovětském svazu se budovaly vepříny o kapacitě až dvou set tisíc kusů prasat, jejichž exkrementy se vypouštěly do jezer a moří. Za padesát nebo šedesát let tak vznikly obrovské "laguny", které zatěžují životní prostředí," uvedl Svatopluk Mackrle ze společnosti Ecofluid Group.

Podle něj přitom kejda představuje nenahraditelný zdroj organické hmoty a živin pro půdu.

"Biotechnologie Agloclar nejenže čistí vodu, ale zároveň produkuje humusové hnojivo. V Rusku mohou humusového hnojiva vyrábět miliony tun, zájem o ně již projevili v Nizozemí a v arabských zemích," uvedl Mackrle.

Foto: Ludvík Hradilek

Klastr Water Treatment Aliance navíc společně s ruskými partnery připravuje i další využití unikátní patentované české biotechnologie na čištění vody.

Čištění vody

Podle biotechnologického serveru www.gate2biotech.cz se patentovaná technologie USBF (Upflow Sludge Blanket Filtration) využívá k oddělení kalu od vyčištěné vody efektu vločkového mraku - tak zvaného fluidního filtru.

"Navrhli jsme ruské straně, aby naši biotechnologii doplnili fluidním spalováním kalů, které bez jakýchkoli škodlivých emisí ničí těžké kovy. Kontaminované kaly se tak zlikvidují a ještě poskytnou energii," uvedl Mackrle.

Tato technologie by se přitom měla uplatnit nejen v Rusku, ale i ve všech republikách bývalého Sovětského svazu, plánuje se také její využití v Indii.

V účelovém sdružení Water Treatment Alliance nyní pracují dvě vysoké školy a 15 firem, které se zabývají především vývojem technologií v oblasti čištění vod.

Technologie na čištění vody od společnosti Ecofluid už slouží zákazníkům v Kanadě, Irsku, Jordánsku, Slovensku nebo Litvě.

Perspektivní biotechnologie

Klastr je součástí Jihomoravského inovačního centra, které od roku 2003 provozuje první technologický inkubátor. Nyní v něm sídlí 29 podniků a zhruba polovina z nich už dodává své vynálezy na český i zahraniční trh.

Biotechnologie přitom patří mezi jeden z hlavních oborů centra.

Podle plánů centra by investice do biotechnologií v Brně měly dosáhnout několika miliard korun, v Brně by mělo v tomto oboru pracovat několik tisíc lidí.

Jihomoravský kraj také chce do Brna přilákat jednoho či dva zahraničí špičkové vědce z oboru biotechnologií. Radní schválili dotaci, z níž by se platil jejich pobyt na brněnské Masarykově univerzitě.

 

Právě se děje

Další zprávy