Byznys s viry: Češi utratili přes půl miliardy

Miroslav Čepický, Dušan Klimeš
9. 4. 2007 0:00
Ochrana před nebezpečím z internetu posiluje
Internet v Česku ode dneška (u některých providerů od zítřka) výrazně zrychlí. Data potečou dráty svižněji poté, co se Telefonica 02 rozhodla svým zákazníkům - firmám i domácnostem - poskytovat ADSL připojení začínající nikoliv na 512 kB/s, ale na 2 MB/s.
Internet v Česku ode dneška (u některých providerů od zítřka) výrazně zrychlí. Data potečou dráty svižněji poté, co se Telefonica 02 rozhodla svým zákazníkům - firmám i domácnostem - poskytovat ADSL připojení začínající nikoliv na 512 kB/s, ale na 2 MB/s. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Nebezpečí internetu si uvědomují už i Češi. Do zabezpečovacího softwaru loni investovali 615 milionů korun.

"České firmy a domácnosti investovaly do antivirů v přepočtu čtrnáct milionů dolarů. Dalších asi patnáct milionů daly do ostatního zabezpečovacího softwaru," řekl deníku Aktuálně.cz Thomas Vavra, ředitel pro výzkum trhu se softwarem z firmy IDC.

Na domácnosti ale připadá jen asi pět procent z těchto peněz, doplňuje.

Svět se brání

Z obrany před viry a spamem se stává celosvětově obrovský byznys. Do antivirů investuje svět v roce 2010 až 150 miliard korun.

Zatímco v roce 2005 za "antiviráky" společnosti a uživatelé utratili 4,3 miliardy dolarů, v roce 2010 by to mohlo být o sedmdesát procent víc a softwarové společnosti tak utrží 7,3 miliardy dolarů.

výzkumy ukazují, že stále více amerických teenagerů si kupuje alkohol přes internet.
výzkumy ukazují, že stále více amerických teenagerů si kupuje alkohol přes internet. | Foto: Reuters

Vyplývá to z analýzy společnosti IDC.

"Dnes již hackeři neútočí jen pro zábavu, nebo se snahou něco zničit. Z trojských koní, spamů a virů se stal velmi výnos byznys," uvádí studie.

I z tohoto důvodu bude útoků na počítače připojené do sítě neustále přibývat a uživatelé se budou muset stále pečlivě bránit.

"Ukradená osobní data hackeři prodávají spamerům či přímo skupinám organizovaného zločinu, které je zneužívají k defraudacím," píší analytici z IDC.

Norton na čele

Na ochraně počítačů dnes bezkonkurenčně nejvíc vydělává společnost Symantec, především díky svému antivirovému programu Norton.

Firma v roce 2005 "obsluhovala" čtyřicet pět procent světového trhu a její tržby se blížily dvou miliardám dolarů.

Přitom tržby byly téměř stejnou měrou rozděleny mezi firemní zákazníky a samostatné uživatele.

Celosvětově se ale na tržbách firem za antivirové programy podílí šedesáti procenty firmy.

"U českých firem jsme zaznamenali zvláštní jev. Přestože velká část z nich již ochranný software využívá, nebezpečí viru je pro ně jednou z největších hrozeb, které se bojí," říká Thomas Vavra z IDC.

Které faktory mohou trh s tímto softwarem v budoucnu ohrozit nejvíce? Jelikož je software spíše "luxusním" výrobkem, je i jeho prodej velmi citlivý na vývoj spotřeby obyvatelstva.

 

Právě se děje

Další zprávy