Bohatství českých domácností vzroste

ČTK, eko
7. 11. 2005 15:22
Praha - České domácnosti patří mezi nejbohatší ve střední a východní Evropě.

Finanční bohatství českých domácností v letošním roce vzroste zhruba o deset procent, vyplývá ze studie italské finanční skupiny UniCredit. Na lepší situaci českých rodin má zásluhu především solidní růst platů, štědrý sociální systém a cenový boom na pražské burze.

Na každého Čecha v současnosti připadá bohatství v hodnotě 5746 eur. České domácnosti tak nadále zůstávají nejbohatšími ve vybraných státech střední a východní Evropy (Bulharsko, Chorvatsko, Česko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko a Turecko). S částkou 4468 eur patří druhá příčka Maďarsku. Tamní domácnosti jsou ale zhruba o třetinu chudší než české.

V porovnání s růstem majetku domácností však zůstává tempo zadlužování výrazně vyšší. Dluhy českých domácností vzrostou v letošním roce o 29 procent a v porovnáním k HDP dosáhnou úrovně 16,7 procenta. "V nadcházejících letech bude postupně klesat dynamika zadlužování českých domácností, i tak dosáhne dluh domácností v roce 2008 téměř čtvrtiny českého HDP. V letošním roce bude největší zájem o hypoteční úvěry, které v porovnání s minulým rokem stoupnou o třetinu. O čtvrtinu letos vzrostou spotřebitelské úvěry a leasing," uvedl Patrik Rožumberský, hlavní ekonom Živnostenské banky, která patří právě do skupiny UniCredit.

Průměrný roční nárůst finančního bohatství domácností ve vybraných státech střední a východní Evropy od roku 2000 do roku 2004 činil deset procent, zatímco původní členské státy Evropské unie zaznamenaly dvouprocentní nárůst. Navzdory silnému růstu bohatství domácností zemí střední a východní Evropy dosáhl jeho podíl na HDP pouze 52 procent, zatímco v někdejší evropské patnáctce to bylo 185 procent HDP.
   
Bohatství na jednu osobu ve středoevropském a východoevropském regionu tak ke konci roku 2004 činilo 2327 eur. V EU 15 bylo zhruba dvacetkrát vyšší a dosáhlo 47.904 eur, tedy zhruba 1,5 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy